Borobudur – Abandoned for centuries

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Borobudur-1-2.jpg

Borobudur-4

Borobudur, Borobudur! Tämä vaikuttava monumentti Keski-Jaavalla Indonesiassa on maailman suurin buddhalainen temppeli, jonka rakentaminen kesti 75 vuotta. Pytinki on pistetty pystyyn 800-luvulla, joten voitte kuvitella mielessänne, minkälaisella rakennustekniikalla tuohon aikaan on puuhasteltu. Temppelin päällä 72 suurta kirkonkelloa muistuttavaa kivistupaa, joiden sisällä oli kaikissa Buddha-patsaita. Tuntemattomasta syystä temppelin alkuperäiset asukkaat hylkäsivät sen vuosisadoiksi ja temppeli löysi uuden kukoistuksen vasta eurooppalaisten siirtomaaherrojen päälliköidessä Jaavalla 1800-luvulla.

Vaikka joissakin kuvissa ei ajoituksen takia näy ristin sielua, nähtävyys on myös erittäin suosittu erityisesti paikallisten keskuudessa. Pikainen visiitti tilastoihin selvitti, että kyseessä on Indonesian suosituin nähtävyys. Käsittämätöntä! Ja siinä mielessä mielenkiintonen yksityiskohta ottaen huomioon, että suurin osa maasta seuraa nykyään islamia.

Borobudur-8-2.jpg

Borobudur-2-2.jpg

Borobudur-9-2.jpg

Länkkärin valkoisen naamataulun kohtaaminen on näillä kulmilla harvinen hetki, joten voi olla, että vierailija päätyy itse suuremmaksi kuvailun kohteeksi kuin ikiaikainen temppeli. Me yritettiin luikkia vähin äänin karkuun, sillä selfien ottajia olisi ollut muuten jonoksi asti. Niin paljon kuin olisin halunnut piristää paikallisten päivää yhteiskuvilla, se ei tällä kertaa ihmismäärän vuoksi tuntunut järkevältä ajatukselta.

Paikalle suuntaaville seikkailijoille pienenä vinkkinä, että kannattaa vilauttaa opiskelijakorttia kassalla. Sillä saatte liput puoleen hintaan (terveisin Hulio, joka unohti opiskelijakorttinsa kiltisti majapaikan pöydälle ja joutui maksamaan tuplasti)!

PS. Etsikää hulvaton pikkumies viidennestä kuvasta!

Borobudur-10

Borobudur-11

Borobudur, oh Bodobudur! This ancient and impressive temple located in the Central Java in Indonesia is the world’s largest Buddhist temple. It took 75 years to build this in the 9th century so you can imagine the effort and struggle with the tools that they had in that time. There are 72 of these round stupas on the temple and each has a Buddha statue inside of them. For unknown reasons this mighty temple was abandoned for centuries until it was rediscovered and renovated in the 19th century by the European colonists.

Although it might seem in some pictures that there almost no people around, the temple is pretty popular site among the locals. Brief visit to the statistics revealed that this is actually the most popular sight in the whole Indonesia. Insane! And pretty interesting fact too since most of the country follows Islam nowadays.

Borobudur-13

Apparently white faces are rarely seen in these corners of the world so you might end up being a bigger attraction than the mighty temple. We tried to escape selfie questions by quickly going through the corridors and multiple floors of the temple. As much as I had wanted to give some joy back for the locals with group photos, it didn’t seem a good idea in such a big crowd.

And btw, remember to show your student card at the counter when buying the tickets (greetings from Hulio who forgot his student card to our house and had to pay double)!

PS. Find a hilarious little guy in the 5th picture!

Borobudur-walk-12.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s