Semarang – Spiegel, spiegel on the wall

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Spiegel-4Spiegel-6

Tervetuloa Indonesian viidenneksi suurimpaan kaupunkiin ja yhteen sen ehdottomista ravintolahelmistä! Semarang on vanha hollantilainen satamakaupunki, ja tämä historia oli huomioitu myös ravintola Spiegelissä.

Spiegel on rakennettu vanhaan tehdasrakennukseen ja ihastuin täysillä noihin pieniin sisustuksen yksityiskohtiin. Kahtokee ny noita lamppuja, tiiliseiniä ja tauluja! Seinälle oli vetästy isolla siveltimellä kartta, johon oli merkitty Hollannin vallan ajalta olevia koordinaatteja sekä pieni historiikki rakennuksen menneistä vuosista.

Oli vähän hupaisaa astua sisään ovesta täysin ilmastoituun tilaan, kun ulkona oli yli 30 astetta lämmintä. Sai hetken aikaa kalistella hammaskalustoa ja hytistellä lämpötilamuutosta, mutta onneks mainio ruoka ja juoma sai mielen aika nopeasti muualle.

Spiegel-8

Vaikka meikämuijan katukuvat kaupungista on jossain kovalevyn pimeissä uumenissa, niin vakuutan Semarangin olevan itsessäänkin käymisen arvoinen ihan siitä syystä, ettei siellä ole turisteja lainkaan. Indonesialaiseen elämäntyyliin pääsi huomattavasti helpommin kiinni, kun ympärillä ei pyörinyt matkamuistopuoteihin häslääviä kaupustelijoita ja muita kukoistavan turismin lieveilmiöitä.

Kaupunki ei ole rantakohde, mutta ei se haitannut. Osittain ränsistyneiden vanhojen rakennusten lomassa kävellessä tuli olo kuin olisin kävellyt Tallinnan Telliskivessä. Semarangissa oli myös nähtävissä monia paljon erilaisia kulttuurisia vaikutteita – yhden kulman takana löytyi vanha protestanttinen kirkko ja toisen kulman takaa kurkisti valtava kiinalainen temppeli.

Ja joissain ravintoloissa, kuten Spiegelissä, matkasi kuin vahingossa takaisin kotoisaan Eurooppaan.

PS. Ja mikä oli se paras ruokalaji, jonka söin Semarangissa? Valitettavasti tätä en päässy maistamaan Spiegelissä, joka tuli kyllä ruokalajien suhteen hyvänä kakkosena. Söin ensimmäistä kertaa elämässäni sammakonreisiä Semarangin parhaimmassa sammakkoravintelissa! Ensin ajattelin, että vain hullu koskee noihin kosiomatkallaan pyydystettyihin Sakun kinttuihin, mutta kun niitä sitten maistoi, niin aa että! Hyvvää!

Spiegel-2-2Spiegel-9

Welcome to Indonesia’s fifth largest city and to one of its absolute restaurant gems! Long time ago Semarang was an important Dutch port city and the history of the city was apparent in the Spiegel’s decor.

Spiegel was built to an old industrial building and I fell in love completely with the little but carefully thought details in its interior. Just look at those lamps, brick walls and colorful pictures on the walls! You could find a big map containing Dutch street names painted on one wall and a tiny history of the building written on another side of the restaurant.

It was a bit funny to step inside of Spiegel from the heat of the Indonesian streets. It took a moment of shivering after the sudden drop in temperature but luckily, the food and beverages were so delicious that it was easy to focus thoughts elsewhere.

Spiegel-7Spiegel-10

Although I seem to have lost all the pictures of Semarang to the depths of my hard drive, I assure that this city itself is worth visiting for the sole reason that there are absolutely no tourists. It’s a lot easier to understand and embrace the Indonesian lifestyle when your eyesight is not completely filled with pushy hawkers and other questionable side effects of a successful tourist industry.

The city is not a beach destination, though, but the old buildings offered a plenty of sights to explore and you could actually see the different cultural influences there. When you turned around one corner, you may have encountered a Protestant church and when you continued to a next street, you could see a huge Chinese temple.

And in some restaurants, like Spiegel, a weary traveler could taste a piece of home in the Europe.

PS. And the best dish I ate in Semarang? Unfortunately it wasn’t in Spiegel although they had the second spot on my list. For the first ever I tasted frogs legs in the best frog restaurant in Semarang and I loved them! At first, I thought that only a mad woman would touch them but boy, they were so delicious in the end!

Spiegel-5

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s