Koh Rong Samloem – Stardust and snowy sand

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

KohRongSam-2-2
Auringonnousu Koh Rong Samloemilla. // Sunrise at Koh Rong Samloem.

Viimeistä Kambodzan etappia viedään, joten matkataan hetkeksi Koh Rong Samloemin rannoille!

Vietimme muutaman päivän paperihommissa ja netin äärellä Kambodzan eteläisellä rannikolla. Samalla huhkiessa pohdittiin, että kumpikohan Kambodzan kehutuista saarista olisi parempi vaihtoehto: Koh Rong vai Koh Rong Samloem? Kovin samanlaisista nimistään huolimatta saaret eroavat toisistaan kuin yö ja päivä.

Virtuaalisten matkamasojen yhteisöissä Koh Rong oli leimattu bilehippien ja resorttimestarien kansoittamaksi luodoksi, jolta kaikki luontoäidin luoma kauneus oli pikkuhiljaa pakenemassa rauhallisemmille rannikoille.

Koh Rong Samloemista palstoilla taas liikkui vaihtelevampaa arviota. Jotkut yhden tähden tuomiot kertoivat, että saaren palmut oli jo lanattu kaivureilla kumoon, kun toiset taas kehottivat kiirehtimään päristin takapuolessa äkkiä nauttimaan viimeisistä vapauden hetkistä näillä rannoilla ennen suurten massojen saapumista. Päätimme ottaa riskin ja suuntasimme tälle vähemmän tunnetulle saarelle.

KohRS-3-2.jpg

KohRongSam-9-3
Matkalla saarelle. // On our way to the island. 

Joskus riskeeraaminen kannattaa, sillä Koh Rong Samloem osoittautui tajuttoman kauniiksi saareksi! 

Koh Rong Samloemin pohjoisen kärjen kylässä M’Pai Bayssa on muutama kalastajan mökki ja äskettäin rakennettuja sementtitaloja, mutta mistään turreloukosta ei vielä voida puhua. Toki hiekkaan on pystytetty kylttejä, joiden mukaan saari on resorttikeisarien omistuksessa, mutta tarina ei kerro, milloin rannekemajatalot rantautuvat näille hiekoille. Jos multa kysytään, niin toivottavasti eivät koskaan.

M’Pai Bayn ranta on kelpo kohde uimiseen, mutta seikkailuhenkiset voi trekata valkohiekkaiselle Clearwater Bayn rannalle. Oli uskomaton tunne, kun puolen tunnin viidakkopolun ja julman näköisten apinakavereiden jälkeen silmien edessä avautuu kilometrien pituinen valkoinen hiekkaranta. Nanosekunnin verran mun aivot oli jumittaa ajatukseen, että oltiin sittenkin Pohjolan talvessa, sillä hieno hiekka narskui varpaiden välissä ihan kuin lumi.

KohRS-1-2.jpg

KohRongSam-11-4.jpg

Taannoin kirjoitin, että löydettiin Marimekon kassin avulla uusia härmäläisiä tuttuja ja niinhän siinä kävi, että me tavattiin mahtava Nääsnääs-kaupungin vahvistus matkalla rannalta omaan hökkeliin. Illanvietto eskaloitui niin, että lopulta kökötettiin pimeässä rantavedessä oluset kädessä ja etsittiin Samloemin kuuluisaa kiiltoplanktonia. Samalle rannalle osui ranskalaisia turisteja, joiden ilmeistä päätellen härmäläiset omille hämärille jutuilleen hekottelevat jorpakkokököttäjät pääsi kärkipaikalle listalla kaistapäisimmistä kansakunnista.

Mutta viis ranskalaisista, sillä kiiltoplanktonia löytyi! Ootteko nähneet sen Piin elämä -elokuvan, jossa päähenkilö hyppää keskellä yötä kiiltävän sinisen planktonin keskelle? Totuus on tarua ihmeellisempää, sillä tuota vedenalaista tähtisadetta on ihan oikeasti olemassa!

KohRongSam-6-2

Koh Rong Samloem oli yksi parhaista paikoista, mitä näimme Kambodzan reissulla ja menee kyllä koko reissun kohteistakin aika korkealle kärkeen. En keksi natisemisen aihetta muusta kuin siitä, että spontaanit kassialmat voi joutua kiipeliin majoitusten suhteen. Suunnitelmallisuus ei ollut missään vaiheessa meidän vahvuuksia, joten lennettiin yhdestä jos toisesta paikasta ulos, kun käytiin kysymässä seuraavaa yötä vasta puolenpäivän tienoilla. Tunkua siis oli, mutta ei ny mitenkään riesaksi asti.

Viimeisessä paikassa olimme nukkuneet pommiin kiiltoplanktonpäissämme ja kapusimme nupit tokkuraisena kassiemme kanssa alakertaan nähdäksemme, kuka huoneessamme majoittuisi seuraavaksi. Tuijotimme uusia asukkaita hetken suut auki, sillä yllättäen näissä naamoissa oli jotakin hyvin tuttua. Nehän oli ne kolme viikkoa takaperin tapaamamme espanjalaiset, joiden kanssa liftattiin Laosin ja Kambodzan rajalta! Mikä uskomaton sattuma, sillä emme olleet vaihtaneet mitään yhteystietoja tai tarkempia matkasuunnitelmia. Niin vain Koh Rong Samloemin rannat vetivät samanhenkisiä huithapeleita puoleensa.

Menkää, jos vielä ehditte. 

KohRS-5-3.jpg

Our last stop in Cambodia is here so let’s head to the island of Koh Rong Samloem!

We spent couple of days on the southern coast of Cambodia doing some paperwork and enjoying the speed of the wifi services. While working hard to do all the necessary work in time we also pondered which one of the two islands on the coast of Cambodia would be a good option for us: Koh Rong or Koh Rong Samloem? Although the names are almost the same, these islands are actually like night and day – the differences are pretty clear.

Most of the virtual travel communities and sites deemed that Koh Rong was the oasis of partying hippie travelers and resort tourists where the beauty of Mother Nature was little by little escaping to more peaceful environments.

But the reviews on Koh Rong Samloem were more contradictory. Others stated that the palm trees and pristine beaches were already under the excavators while others were sure that this was the right time to go and see the island before the tourist construction sites would seize it. We decided to take the risk and left to see what the island would have in store for us.

KohRS-6.jpgKohRS-7

Turns out that Koh Rong Samloem was worth the risk since the island is extremely beautiful!

In the M’Pai Bay village on northern-most tip of the island, you could see a few fisherman’s huts and more modern, sturdier buildings made of cement. But I can’t say that it was a tourist hell hole. Although you could see the signs of resort owners on the beaches, which stated that they owned the areas, it seemed that the actual options for the more demanding tourists wouldn’t be created here in the near future. If you ask me, I hope that these resort constructions sites will never see the light of day on this island.

M’Pai Bay’s beach was a great option for swimming and snorkeling but the more adventurous-minded people could also trek for 30 minutes through the jungle to reach Clearwater Bay. It was an awesome feeling when you finally reached the long, white strip of sand after struggling your way through the jungle and a group of seemingly displeased apes. For a moment I though that I had arrived back to Finland on the coldest day of the year since the fine sand actually sounded like snow under the shoes.

KohRS-9-4

KohRS-8-3

I told you a few posts back how traveling Finns can easily find company from home with the Marimekko canvas bag. And guess what? We met an awesome guy on our way back from the Clearwater Bay to our shack for that night. The evening got carried away and sooner than we expected, we all found ourselves sitting in the sea with cans of beer on our hands and searching for the famous glowing plankton of Samloem. I’m pretty sure we made it to the top list of “the craziest nations in the world” when the French tourists happened to come to the scene and saw us.

But let the French be since we actually found the glowing plankton! You know the Life of Pi movie scene where the protagonist swims in the sea in the middle of the night and the water is suddenly full of something like stardust? It’s actually a real-life phenomenon and I was pretty stoked to see these little planktons glowing like small stars underwater.

KohRS-10-3.jpg

Koh Rong Samloem was one of the best places we visited in Cambodia and I must say that it was one the most beautiful places we visited in the whole journey. I can’t really complain about anything but sometimes it was a bit difficult to find accommodation. Being as spontaneous travelers as we are, in many cases we basically had to leave since it wasn’t possible to extend our stay in the mornings of our checkout date. There was absolutely no space left for latecomers. But this is a more matter of our organization and not the fault of the accommodation owners.

 

In the last accommodation where we stayed after the plankton night, we had slept in and had to leave with our bags right after we had finally woken up. On our way to meet the owner we happened to meet the new tenants of our room. After staring their familiar faces for a few seconds, we realized that we knew these people. They were the Spanish couple from three weeks back when we had hitchhiked with the from the Lao-Cambodian border! What are the odds for this encounter, especially since we hadn’t exchanged any contacts or route plans? Unbelievable and yet so funny! Apparently the like-minded hipsters and hippies will always find each other, no matter where they travel.

So if you aren’t sure what to do, I’ll tell you a final secret on Koh Rong Samloem: go now while you still can. 

KohRongSam-1-2

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s