Sometimes traveling hurts

Vesiputous-1-3.jpg

“Travel isn’t always pretty. It isn’t always comfortable. Sometimes it hurts, it even breaks your heart. But that’s okay. The journey changes you; it should change you. It leaves marks on your memory, on your consciousness, on your heart, and on your body. You take something with you. Hopefully, you leave something good behind.”

– Anthony Bourdain –

//

Matkustaminen jättää jälkiä. Toiset kulttuurit ja erilaisuuden kohtaaminen tuo välttämättä pakon luottaa tuntemattomiin ihmisiin. Usein ne jäljet kertoo luottamuksesta ja uskosta ihmisten haluun tehdä hyvää toisilleen.

Meille näitä hyvyyden jälkiä tuli niin monta, että olen miettinyt, minkälaisia suojelusta meillä on ollut matkassa. Toisinkin olisi voinut käydä, mutta en halua uskoa, että se olisi ollut todennäköistä.

Olen julkaisemassa piakkoin postauksen kokemuksesta Kambodzassa, joka jätti muhun jäljen. Se sai mut kyseenalaistamaan ihmisen pyrkimyksen hyvyyteen, mutta myös aikaan vahvemman tarpeen tuoda synkempiä asioita esille.

Jotta kenellekään ei kävisi samoin vain erilaisuutensa tähden.

//

Traveling leaves marks on you. Unfamiliar cultures and encountering difference force you to trust strangers. Usually these marks tell stories about trust and belief that most of the people want to do good to others.

We got so many of these marks of goodwill that I started to think we had some kind of guardians with us on the road. In many cases the outcome could have been completely the opposite but I don’t want to think that it was likely.

I’m soon publishing a post on an experience in Cambodia, which left a mark on me. It made me question the whole idea of people having general benevolence towards fellow human beings but it also created a stronger will for me to tell these darker tales.

So that no one would experience similar fate because of being different.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s