Thank you Mom!

Happy Mother’s Day to all moms! You are incredible and so needed! Below are my thanks to my mom in Finnish and some old photos of me (photo credits to my dad).

Aiti-1.jpg

Äidit, olette ihan mielettömiä ja niin tarvittuja!

Muistan liian harvoin sanoa omalle äidilleni kiitoksia siitä, kuinka paljon olen saanut häneltä. Ehkä ny vois pistää mustaa valkoselle, ni voi sanoa, että ainakin vuonna 2017 kiitin.

Joskus meidän näkemykset ei ole kohdanneet ollenkaan ja olen nuoruuden mustavalkoisessa vimmassani unohtanut, että hänkin on vain ihminen. Tai sitten olen hilpaissut maailmalle kahdeksaksi kuukaudeksi ja saanut äidin tukan harmaantumaan ennätysnopeasti.

Äiti on yksi vahvimmista ihmisistä, jonka tunnen. Hän ei pelkää ketään, eikä mitään. Paitsi kyllä se sitä pelkää, että me lapset telotaan itsemme. Siinä ollaan kyllä kunnostauduttukin eli huoli ei oo ihan turha.

Välillä mulla menee täydellisesti hermot sen huolehtimiseen, mutta tiedostan, että äidin huoli ei ikinä hellitä. Ihan sama, kuinka vanhoiksi lapset kasvaa – äiti huolehtii aina.

Aiti-2-2.jpg

Äiti on aina uskonut, että kaikki asiat järjestyy lopulta parhain päin. Kun olen värnöttänyt lattian rajassa suru puserossa, äiti on tullut ja halannut. Ja kun lapsena sosiaalisissa kinkereissä piilouduin mieluummin verhojen taakse, äiti ei pakottanut, eikä paheksunut. Kun mua kiusattiin koulussa, äiti puolusti ja soitti opettajille. Hän oli läsnä ja aidosti kuunteli. Tiedän, että yhä edelleen voin soittaa hänelle, vaikka ei olisi mitään tähdellistä kerrottavaa. Se, jos mikä, on arvokasta.

Vaikka oon ollut tyypillinen kympin tyttö, muhun ei ole kohdistettu odotuksia, että pitäisi olla lääkäri tai lakimies ollakseen arvokas. Muistan, kun äiti sanoi alakoulussa kokeita edeltävinä iltoina: “Ei sillä ole väliä, onko se oikea vastaus, kunhan vastaat edes jotain. Kunhan yrität.” Ja kun olen vähän vanhempana suorittanut ympäri kyliä uupumukseen asti, äiti on todennut, että rennomminkin voisi ottaa. Se on yks ainoista ihmisistä, joita yhä uskon näissä asioissa.

Ei ole ollut tyttöjen tai poikien töitä, enkä ole koskaan ollut vääränlainen tehdäkseni asioita, joita haluan. Olen saanut valita oman tieni ja osallistua harrastuksiin. Äiti on tullut isän kanssa katsomaan erinäiset musiikkiopiston oppilasiltamat, mutta myös painottanut ottamaan itse vastuuta oppimisestani. On siinä ollut savottaa.

Aiti-3.jpg

Äidin ainoa toive on ollut, että olisin onnellinen. Ja sitä toivetta pyrin toteuttamaan joka päivä.

Kiitos äiti, että olet. Täs vähä virtuaalikukkia junioriversiolta sulle.

Ihanaa äitienpäivää kaikille äideille!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s