Angkor – Much more than Wat

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Angkor-28.jpg

Tiedättekö, mikä on Kambodzan pakollinen? Se on visiitti Angkorin kaupungissa ja tietenkin sen kruununjalokivellä, Angkor Watilla. Höpiskööt aidot ja alkuperäiset matkamasat mitä tahansa, mutta täällä, jos jossakin alati kasvavat turistimassat kannattaa sietää suosiolla.

Moni tietää Angkorin kaupungista vain Angkor Watin. Mullekin oli aikalailla hämärän peitossa ennen sinne pääsyä, että kyse ei ollut pelkästään yhdestä kuppaisesta temppelistä, vaan  muinaisesta jättikaupungista. Eikä se temppelikään kyllä mikään kapinen katedraali ollut!

Angkor-3-4.jpg

Angkorin kaupungin ensimmäiset kivet pistettiin paikoilleen jo 800-luvulla ja kaupunki kukoisti aina 1400-luvulle asti. Huippuvuosina kaupungin väkiluku hipoi yhtä miljoonaa. Jossakin siinä välissä 1100-luvulla nousi mestoille myös Angkor Wat, joka on vielä tänäkin päivänä maailman suurin uskonnollinen monumentti. Ja voitteko uskoa, että jo tuhat vuotta sitten khmerit oli keksiny oman systeemin vedenjakeluun putkistoja myöten? Tipahti leuka lattiaan.

Nykyisin lippuhinnat on hulvattomat 37 dollaria päivältä, mutta me ehdittiin vielä käymään parillakympillä juuri ennen hintojen nousua. Kerrankin oli tuuria matkassa! Koska halusimme nähdä Angkor Watin auringonnousun, oli noustava neljän maissa pedistä. Pienenä lisämausteena oltiin vuokrattu hostellista polkupyörät, joilla pisteltiin menemään koivet ruvella Kambodzan pimeässä yössä viitisen kilometriä Angkorin alueelle. Muutamassa kohdassa edes ohikiitävien tuktukien valot eivät valaisseet tietä ja takaraivossa jyskytti tieto Aasialle tyypillisistä reikäisistä teistä. Vähän tutisutti satulassa, mutta ei kun talla pohjaan ja kohti ojaa!

Angkor-7.jpg

Angkor-8-3.jpg
Esi-isä. Saletisti. // His ancestor. For sure.

No ei vaiskaan. Mutta oishan se lisännyt pyörämatkan viihdearvoa, jos olisimme pistäneet kulkuvälineitä solmuun. Tää kohde oli kuitenkin sen verran turistien täyttämä, että tietkin oli perin uusia.

Angkorin auringonnousu oli vähän mitäänsanomaton. Ehkä se oli sää tai kansojen täyttämä pihamaa, mutta ei se säväyttänyt. Lähdettiin muille mannuille pian sen jälkeen ja huomattiin, että pyörällä oli kohtuullisen simppeli päästä kaikkialle. Alueella oli myös jänniä metsäpolkuja, joita pitkin pääsi kaupunginosista toiseen. Niillä oli mahdollista melkein kuvitella, miltä tutkimusmatkailijoista oli tuntunut juuri ennen temppelien löytymistä.

Angkor-10.jpg

Ihailin Angkorin rakennusten monimutkaisia yksityiskohtia ja valtavien puiden valtaamia temppeleitä. On ihan uskomatonta, miten yli tuhat vuotta sitten rakennetun kaupungin osia on yhä olemassa, vaikka luonto oli villisti levittäytynyt ympäri muureja ja seinämiä. Päivän aikana huristelimme 40 kilometriä pyörän satulassa, mutta illalla mieli oli koipien sijaan täynnä mystisiä käytäviä ja lehvästöjä.

Kyllä kelpaisi asustaa kerrostalon kokoisen puun varjossa.

Angkor-24-6.jpg

Do you know what’s the compulsory thing to do in Cambodia? It’s the visit to the city of Angkor and its crown jewel, Angkor Wat in Siem Reap. Let the hipsters and original travellers say what they want but this is one of the few places that has still retained its magic despite the increasing tourist masses.

I believe that Angkor Wat is the first thing that comes to the minds of many when they hear something about the ancient city of Angkor. Before visiting it, I had no clue that instead of one shoddy temple it would be a huge complex of different quarters and magnificent religious areas.

Angkor-18-4.jpgAngkor-17-2.jpg

The first stones of Angkor were laid down to their places in the 9th century and the bloom of the megalopolis lasted to the 15th century. At its peak, Angkor’s population reached one million people. Somewhere there, in between the prosperous centuries, the Angkor Wat was built in the 12th century and still today, it remains as the largest religious monument in the world. And can you believe that Angkor had developed their own sophisticated water management system to bring the water near the citizens? Pretty amazing stuff!

Nowadays the tickets for a day tour in these ancient Khmer lands costs a whopping 37 dollars but we barely escaped this doom by paying 20 dollars in January. For once we got lucky! Because we wanted to also see the sunrise at Angkor Wat, we had to woke up at 4am. It was still dark when we jumped on our rented bicycles and cycled for 5 kilometres to reach the Angkor area. On a few places along the road even the lights of the tuktuks didn’t illuminate the road and a passing thought the typical Asian roads with huge holes crossed my mind. I might have trembled a bit on the bike saddle but there was no time for caution!

Angkor-23-4.jpgAngkor-12-2.jpg

And you know, the roads were brand new because it was, after all, one of the most famous tourist destinations in the world. But it had been a nice story if we had ended up to the Cambodian ditch.

The sunrise at Angkor Wat was a bit of a disappointment. Maybe it was the weather or the tourist masses but I didn’t feel the magic. We left soon after the sun had finally shown up and figured that the bikes are quite simple way to travel between the temples and city areas. There were also nice jungle roads at some parts of Angkor where you could almost imagine how the explorers had felt before reaching the temples for the very first time.

Angkor-19-2.jpgAngkor-27-2.jpg

I loved the tiny details in the buildings and huge trees that had embraced many of the stone monuments. It’s absolutely unbelievable that the city, which was built over thousand years ago, is still there despite the nature having a wild party on its walls and roofs. We spent 40 kilometres on the saddle on that day but in the evening neither of us remembered the hurting feet. Our heads were full of corridors and green tree leaves.

It would be nice to live under a tree size of an apartment building.

Angkor-26-3.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s