Banlung – Something lives in the lake

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Banlung-1-2.jpg

Stung Trengistä matkasimme muutaman tunnin minibussilla (hehe) Banlungiin. Kuulostaa ironiselta, kun ottaa huomioon edellisen postauksen, mutta minibussit olivat ainoa tapa matkata pohjoisen Kambodzan kaupunkeihin.

Asetuimme taloksi ranskalaisen herran pitämään majataloon ja kiertelimme lähiympäristön luontoa mopolla ja pyörillä. Banlung on kaukana kaikista Kambodzan turistirysistä ja tuntui luontevalta vetää pari päivää henkeä rajasählingin jälkeen. Edessä oli myös käynti Angkor Watilla, Siem Reapissa jonka turrekansoitettu kiirastuli vaati omanlaistaan henkistä valmentautumista. Käytännössä Banlungin päivät meni pitkälti rapsuttaen syliin puskevia kissanpentuja ja katsellessa hotellin koiranpentujen myllytystä. Ranskalainen isäntä olisi järjestänyt myös viidakkovaelluksia syrjäisiin kyliin, mutta päätimme jäädä kaupungin tuntumaan rauhoittumaan.

Yhtenä jos toisenakin päivänä sotkimme risaisilla pyörillä Yeak Loamin kraaterijärvelle, joka on yksi kambodzalaisten pyhistä järvistä. Järvi on yli 4000 vuotta vanha eli ylittää vanhuudessaan kaiken käsityskyvyn. Mikäli viileässä vedessä haluaa pulahtaa, kannattaa mukaan ottaa vähän rahaa tikettejä varten ja peittäviä vaatteita (sortsit, t-paita tms.). Naispuolista turistia saatetaan katsoa vähän kieroon, jos täydellisen pyöreässä järvessä ui nirunarusimmareissa suosituimmilla laitureilla.

Kun veteen vihdoin uskaltautui kokonaan, kirkas vesi ja alta levittäytynyt mystinen, musta tyhjyys jätti varaa peloille varpaita purevista hirviöliskoista. Mutta ei sieltä mitään löytynyt. Tällä kertaa.

Olen kuitenkin varma, että jotakin otuksia siellä syvyyksissä majailee. 

Banlung-3-3.jpg

From Stung Treng, we traveled by a minibus (hehe) to the far northeastern town Banlung. It sounds a bit ironic considering the last post but minibuses were the only option to reach Banlung and other northern Cambodian cities.

Banlung is a little town that is far away from any Cambodian tourist attractions and it felt natural for us to catch a breath after the mess at the border crossing. We were also traveling to Angkor Wat in Siem Reap pretty soon, which meant that we needed to prepare ourselves mentally for another enormously popular and crowded tourist experiences. We found a nice, French-owned place near the centrum and made ourselves home there. In practice, our days in Banlung were full of petting the kittens jumping to our laps and watching the two puppies at the hotel teasing one other. The French owner also organized jungle trekking tours to remote villages but we decided to stay in the city and relax.

On many of the days in Banlung we also cycled to the nearby Yeak Loam crater lake, which is a sacred place for Cambodians. The lake is over 4000 years old, which means that its age goes beyond any comprehension. Take a few dollars and something to cover you up in the lake. You might find that in the most popular piers, the locals may watch women in dismay if they swim in the perfectly round lake with hardly any cover on their swimwear.

When we finally went for a swim, the completely clear water and vast darkness under us made sure that we almost believed the stories of lake monsters biting unwary people’s toes. But we couldn’t find any of the said creatures. At least this time.

But I’m sure that something lives there in the depths of the lake. 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s