Wat Phu – Better than Angkor Wat?

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

WatPhu-6-5.jpg

Huijasin vähän. Ei mentykään vielä Don Detille, sillä tää ikivanha rukouspaikka pääsi lipsahtamaan muistista.

Ootko unohtuneiden temppelien tutkija ja oman elämäsi viidakkoseikkailija? Joko on Angkor Watit nähty ja kambodzalaiset kivikasojen mysteerit tutkittu? Suuntaa laolaiselle Wat Phun temppelille, ja voit kehuskella kavereille nähneesi kambodzalaista serkkuaan vanhemman ja huomattavasti vähemmän tunnetun temppelin. Tää on itseään originellitravellereiksi tituleeravien matkaajien unelmakohde!

WatPhu-3-4.jpgWatPhu-4-3.jpg

Wat Phu sijaitsee Champasakissa, aika lähellä Paksen kylää. Temppelialue on toki pienempi kuin Angkor Wat, jonka kokoa ei voi käsittää edes siellä käytyään. Tämän khmerien arkkitehtuurin taidonnäytteen osia on rakennettu jo 400-luvulla, mutta suurin osa pystyssä olevista rakennuksista on saanut peruskivensä 1000-1200-luvuilla. Perin kestävää tekoa joka tapauksessa. Alun perin Wat Phu oli rakennettu hindujen palvontamenoja varten, mutta Laosin siirryttyä buddhalaisuuteen 1200-luvulla, vaihtui myös temppelin uskontokunta.

Todellisille historiaan pärähtäneille löytyy alueelta myös pieni museo, joka selittää kattavasti erilaisten patsaiden ja alueelta löytyneiden arkeologisten löytöjen, kuten vaasien, tarkoitusperiä. Ja vaikka ei esi-isiemme puukapustoista olisikaan kiinnostunut, niin korkealla sijaitsevat maisemat ja temppelien vieressä kasvavat kukkapuut pitävät joka tapauksessa huolta, että matkailija viihtyy!

WatPhu-5-2WatPhu-12-2.jpg

I misled you a bit. We are not going to travel to Don Det just yet because I forgot this tiny but important temple existed near Pakse. So let’s go there first!

Are you an explorer of forgotten temples and an avid jungle adventurer? Have you already seen the Angkor Wat and studied long the mysteries of ancient rocks? Go to hidden Laotian treasure, Wat Phu temple, and you can brag to your friends that you have visited a temple less famous but much older than its more famous Cambodian cousin. This is a perfect place for those who deem themselves as the seekers of the unknown!

WatPhu-10-4.jpgWatPhu-9-3.jpg

Wat Phu is located in Champasak, near Pakse. The temple grounds are much smaller than in the Angkor Wat, whose vastness you can’t really understand even after visiting it. Wat Phu is the masterpiece of Khmer architecture and the first parts of it were built already in the 5th century. Most of the buildings received their cornerstones during the period of 11th and 13th centuries. Pretty durable building techniques in any case! Wat Phu was originally built to serve the religious Hindu ceremonies but as Laos shifted its main religion to Buddhism in the 13th century, the temple has been a place for Buddhist prayers ever since.

True lovers of historical facts will be delighted to discover a small but comprehensive museum near the temple grounds, which is dedicated to explain all kinds of details about the ancient sculptures and archaeological discoveries, such as old vases. And even if you are not the keenest examiner of old artefacts, the views from the temple hills and beautiful flower trees next to the buildings ensure that a traveller will want to spent many hours exploring the strange lands!

2 thoughts on “Wat Phu – Better than Angkor Wat?

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s