Pakse – The crest of a waterfall

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Pakse-9
Ilosena reunalla! // Happy up there!
Laosin bussimatkat oli kaikki kohtuullisen erikoisia kokemuksia. Autot oli nähneet parempiakin päiviä ja tiet sileämpiä pintoja. Mutta bussimatka Savannakethista Pakseen oli jo eeppisyyden huippu.

Päästiin bussiin vasta viimeisten joukossa ja kun istumapaikkoja ei enää ollut, meille levitettiin puutarhajakkaroita bussin takaosaan. Viereen istahti mies sylissään valtava kukko ja lattialla pussissa pieniä kananpoikia. Päivä oli järjettömän kuuma, mutta avonaisesta ikkunasta tunki virkeä tuulenvire naamalle. Jossakin vinkui ikäväänsä pullea possu. Matka jatkui ja jatkui, kunnes yhtäkkiä rysähti.

Bussi ajoi kyllä yhä tien puolella, mutta parin matkustajan istumapaikat putosi lattiasta läpi. Kiitin sittenkin tuuriani, että saatiin nauttia matkanteosta puutarhajakkaroilla.

Pakse-2-4.jpg
Tad Fane.

Paksessa vuokrattiin pyörä ja kierreltiin lähialueiden vesiputouksia. Jokaisella tuli maksaa nimellinen korvaus pääsytiketistä ja parkkeeraamisesta, mutta ei näihin reissukassaansa saanut tuhottua millään.

Ensimmäinen oli valtavan korkea Tad Fane, jonka rinteille rakennetusta resortista pystyi yytsimään kuohuvaa vettä. Paikalla olisi voinut viettää yönkin, mutta päätettiin koluta vielä muita putouksia.

Tad Gneuangin putous oli siitä eksoottinen kokemus, että putouksen päälle pääsi kävelemään ja ihmettelemään virtaavaa vettä. Meinasi puntti tutista ja pää pimetä, kun istuin reunalle. Tää tosin kannattaa tehdä vaan kuivalla kaudella, kun vesi on matalalla. Muuten tiedossa voi olla lennokasta kyytiä kohti pohjaa.

Pakse-4-3

Viimeisenä putouksista pöristeltiin punahiekkaisia teitä pitkin Tad Champille, jossa ei ollut ristin sielua paikallisten kahvilanomistajien lisäksi. Paikalta löytyi pikkuruinen lautta ja rengas kellunta-aktiviteetteja varten. Vaihdettiin pusikossa uikkarit eetteriin ja lähdettiin hinautumaan lautalla kohti pauhaavaa vettä. Tää putous ei ollut niin massiivinen kuin pari edellistä, mutta mikään ei voita pulikoimista vesiputouksessa pitkän ja hikisen päivän jälkeen!

Pakse-12-3

Pakse-14-2
Tad Champi.
Alueella on vielä pari muutakin putousta tutkittavaksi, mutta me päätettiin ajaa auringonlaskuun ja takaisin kotipesään. Paksen läheinen kylä Paksong on myös kahvituristin unelma, sillä paikalla kasvaa valtavasti papuja. Siksi sinne on pistetty pystyyn oiva kahvikierros kuuman juoman ystäville, ja jos joskus palaan maisemiin, aion ilmoittautua Koffien turneelle kokeilemaan kahvin valmistusta. Tällä kertaa meni aikataulut ristiin, sillä lähdettiin tukka putkella kohti 4000 saarta eli Don Detiä!

Pakse-11

Every single bus journey we made in Laos was a pretty interesting experience. But the trip from Savannaketh to Pakse was completely another story.

We were among the last passengers to enter the bus, which already quite packed. That’s why they spread a collection of tiny garden stools at the back of the bus so that we could sit somewhere. Next to us sat a man with a huge rooster on his hands and couple of chickens in a bag placed between his legs. The day was hot as all the days in Laos were but a strong breeze from an open window made sure that the heat didn’t bother us too much. The journey continued and continued but suddenly there a huge crash happened.

The bus was still moving on the road but the seats near us had crashed through the floor. I thanked for our luck that we were given the plastic stools for the journey.

Pakse-1-2
Tad Fane.
Once we arrived to Pakse, we rented a motorbike and toured the nearby waterfalls. You had to pay a small fee for the ticket and parking in each one of them but it really didn’t cost too much money.

The first of the three sisters was Tad Fan waterfall, which was also the tallest one we saw. You could see the waterfall from the hills of a resort and it’s actually possible to spend a night there and admire the creations of Mother Nature. We, however, decided to continue further our explorations.

Pakse-5-4.jpg
Sateenkaari Tad Gneuangilla. // Rainbow at Tad Gneuang.
At Tad Gneuang waterfall, you could actually walk on top of the waterfall and sit on its edge watching the flowing water. I was pretty anxious when I sat on the rocks at the very top. Be aware, though, that this is possible only in the dry season since the water levels get higher when the rain pours over Southern Laos. So don’t attempt crazy stuff when the river is high.

Pakse-7-3

Pakse-8-2
Tad Gneuang.
In the last leg of our journey, we drove to a forgotten Tad Champi waterfall. There was no one in sight besides the owners of nearby cafe when we arrived after driving kilometres on the dusty sand road. At the waterfall, you could find a small raft and a tube to use when swimming in the waterfall’s pond. We changed to our swimwear in the bushes and hopped in the water. This waterfall wasn’t as massive as the other two but still it was a pretty refreshing end for the day on sand roads and in the heat of the Laotian sun!

Pakse-13-2
Tad Champi.
There were still couple of other waterfalls in the area to explore but we decided to call it a day and return to our hotel in the sunset.

In addition to the waterfalls, you could also book a Koffie’s coffee tour in the village of Paksong, located near Pakse. I really, really wanted to do it but due to time related issues we couldn’t enjoy the art of coffee making. If I return some day, this is definitely on top of my list. Next time it’s time for 4000 islands and the island of Don Det!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s