Kong Lor cave – Caverns like cathedrals

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

KongLor-14-3.jpg

Vientianen pölyt jäi taakse, kun päristeltiin bussilla Kong Lorin kylään Laosin keskiosissa. Tän etapin tarkoituksena oli vierailla Kong Lorin kehutussa luolastossa. Luoliin pääsee läheisistä kylistä busseilla ja veneillä päiväreissuille, mutta me päätettiin mennä aivan pelipaikoille pieneen Kong Lorin kylään ja kävellä perille kilometrin verran.

Kong Lorin luolasto on noin 7 kilometriä pitkä ja sen läpi virtaa joki, jossa erinäiset paattikuskit kuljettavat turisteja. Ellei muistini kovin pahasti petä, koko venekyyti sinne ja takaisin maksoi 200 000 laon kippiä eli parikymppiä euroissa. Ei siis kovin paha hinta tästä luonnonihmeestä.

KongLor2-5

Kyytiin kuuluu otsalampun lisäksi myös pakolliset pelastusliivit, mutta venekuskit soveltaa tätä pakkoa oman mielensä mukaan. Nähtyäni kuinka kapealla paatilla olimme lähdössä matkaan, ähistelin muhkean pelastusliivin päälleni alta nanosekunnin. Siinä rakastavasti halaillessani tuota kelluntavälinettä kamerakamojeni turvana, käski paattikuskimme heittää liivit pois matkasta. Katsoin paatinvartijaa kuin seinähullua. Luolastojen karaisema sankari vei kuitenkin voiton tästä tahtojen taistosta ja pelastusliivit jäivät rantapenkereelle. Kuumotti – olihan se vene aika kiikkerä.

Osa luolista on yli 100 metriä korkeita, joten välillä tuntui kuin olisi ollut luonnon muovaamassa katedraalissa sähkökatkon aikaan. Valojahan tuonne ei oltu asennettu muuta kuin valittuun osuuteen aivan luolaston alkuun, jonne oli muodostunut aikojen saatossa korkeita tippukivipylväitä. Muuten luolassa veneillessä oli hyvin pimeää ja ainoana äänenä kuulimme moottorin tasaista putputusta.

KongLor-15.jpg
Sisälle mennään! // Inside we go!

Välillä joki oli niin matalalla, että meidän oli hypättävä pois veneestä ja odotettava, että kuski saa kiskottua paatin syvemmille vesille. Ilma oli kylmänkosteaa ja vesi virtasi nopeasti varpaiden väleissä. Silmät tottui aika nopeasti pimeään ja otsalampuilla pystyi ihailemaan luolastojen seiniä ja kattoja tarkemmin. Välillä kaukaisuudessa vilkkui muiden turistien otsalamppuja, mutta ei meitä ihmettelijöitä jonoksi asti ollut.

7 kilometrin matkaamisen jälkeen pidettiin lounaustauko luolaston toisella puolella ja sitten käännettiin nokka takaisin kohti lähtöpistettä. Tää oli siisteimpiä luonnonihmeitä, joita olen koskaan nähnyt!

KongLor5-2.jpg

 

After Vientiane, we traveled (again) by a bus to the village of Kong Lor in the central Laos. Our purpose for this visit was to explore the praised Kong Lor cave. You book a day trip and travel to the cave by a bus or boat from the nearby villages but we decided to travel all the way to the small Kong Lor village, which at 1-kilometre walking distance from the cave.

Kong Lor’s cave is about 7 kilometres long and the boat drivers sail with tourists on a river flowing through the cave’s rock masses. If I’m not completely wrong, the whole return journey on a boat costs about 200 000 Lao kips per boat, which is about 20 euros. Thus, it’s quite reasonably priced adventure.

KongLor-16-3.jpg
Yksi paikoista, joissa joki oli niin matala, että vene oli vedettävä kivikon yli. // One of the places where river was so low that the driver had to pull our boat to deeper waters.

In addition to the headlamp, the compulsory lifejackets are included to the boat ride’s price but the drivers apply this rule as they please. After I saw how narrow our boat was, I put the hefty lifejacket on immediately. While I put it lovingly around my camera stuff and praised its existence, our boat driver told me to throw it off. I looked him like he was a madman. But after a while, this experienced cave explorer won the battle and we left the lifejackets to the riverbank. I was anxious – the boat was so narrow and unsteady.

Some of the caves on the 7-kilometre journey are over 100 metres high so it felt like we would have been in an enormous cathedral during a power cut. They hadn’t lit the caves in any way except right in the beginning so that you could see better the age-old stalagmite formations. Otherwise, it was really dark in the cave and the only sound you could hear was the soft humming of a boat motor.

KongLor4-2.jpg

At some points of the journey the river was so low that we had to jump off the boat so that the driver could pull it to the deeper waters. The air was cold and humid and water flowed fast between our toes. Our eyes got used to the darkness pretty quickly and we could study in more detail the cave’s walls and roof with our headlamps. Sometimes you could see other tourists’ lights far away, lightening up the cave for a second but there really weren’t many of exploring the caves on that day.

After the 7-kilometre journey we ate lunch on the other side and then turned the boat to return to the beginning. This was one of the coolest natural wonders I’ve ever seen!

KongLor-12-3.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s