Vientiane – Monster of concrete

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Vientiane-3
Patuxai, Vientiane.

Nettien herrat eivät olleet meidän puolella Uudessa-Seelannissa ja sama meno taitanee jatkua täällä päivämäärärajan tuntumassa Tongalla. Mutta ei lannistuta siitä, jatketaan reissuturinoita!

Nolan majatalossa vietettyjen päivien jälkeen jatkettiin matkaa makuubussissa Vientianeen. Oli uudenvuoden aatto, mutta raketit ja tinan valaminen oli yhtä kaukana mielessä kuin Suomi.

Vientiane on Aasian pääkaupungeista kenties kaikkein rennoin . Perheet istuskelivat iltaisin ravintoloidensa ja yritystensä edessä syömässä, eikä liikennettä ollut hulluuteen asti kaduilla. Jopa ilta tuntui pysähtyneen.

Vientiane-4Vientianessa ei siis pahemmin perustettu länsimaisesta uudesta vuodesta. Suurin osa keskustan ruokapaikoista oli pistänyt luukkunsa kiinni pariksi päiväksi, eikä kaduilla heilunut uuttavuotta tervetulleeksi toivottavia väkijoukkoja. Mekin päätettiin kymmenen maissa hiipiä takaisin hostellille, sillä kaikkialla oli todella hiljaista.

Paitsi siinä yhdessä kadunkulmassa. Panimojätti Heineken oli päättänyt promota tuotteitaan isommalla karnevaalilla, ja rakentanut valtavan lavan keskelle kaupunkia. Kävelimme ohi hämmentyneinä, kun sisäänheittäjä tuli tarjoamaan kohtuuhintaisia lippuja. Mikäpä siinä, kyllä sitä voisi lähestyvän keskiyön odottamisen huonomminkin viettää.

Sinne siis eksyttiin nuhjuisissa reissukuteissamme ja päädyttiin puolivahingossa sisään VIP-alueelle lavan eteen, jossa juhlijat hörppivät hollantilaista panimoihmettä parhaat päällään. Kaatosateen takia meno oli jäädä vähän vaisuksi, ja silmäätekevien turvamiehet hätisteli meitä pois sateenvarjojen alta kuin kapisia katukoiria. Lavalla koomisen näköisesti tampanneet DJ-huudattajat nauratti kuitenkin sen verran, että märät vaatteet ei niin haitanneet. Ja loppui se sadekin ennen pitkää, joten kelpo uudenvuoden pippalot saatiin aikaiseksi!

Vientiane-8-1Vientiane-10-1

Vientianessa ei paljon kierrelty nähtävyyksiä, mutta yks jäi kuitenkin mieleen. Eurooppalaista siskoaan muistuttava laolainen “Riemukaari”, tuttavallisemmin Patuxai, on rakennettu sen Laosin onnistuneen paon kunniaksi ranskalaisten kolonialistiherrojen ikeestä. Musta se oli kauniimpi nähtävyys kuin kuuluisampi ranskatar, mutta nää ny on makuasioita. Huvittava yksityiskohta monumentissa oli sen kyljessä komeillut plakaatti, jonka rustaajalla oli selkeesti jäänyt jotakin hapanta hampaankoloon. “Lähempää monumentti on vielä vähemmän vaikuttavan näköinen, kuin valtava sementtikasa.”

Oon mä kyl rumempiakin pytinkejä nähnyt. Mitä te ootte mieltä, oisko optikkokäynti paikallaan plakaatin rustaajalla vai mulla?

Vientiane-11-1.jpg

Lords of the Internet weren’t on our side in New Zealand and they seem not to be generous here in Tonga either. But let’s not be discouraged, I’ll try to find some ways to share the travel stories with you!

After the peaceful days in Nola Guesthouse, we continued our journey in a sleeper bus to Lao capital Vientiane. I’m pretty sure that the city is the most relaxed capital in Asia – so peaceful was the atmosphere on its streets. Families ate and sat together in front of their businesses in the evenings and you couldn’t really find the usual traffic madness of Asian cities in Vientiane.

Vientiane-6
Nokka ylöspäin! // Look up!

The locals in Vientiane weren’t that enthusiastic to participate in the Western New Years’ traditions. Most of the businesses in the centrum had closed their doors for a few days and there weren’t masses partying and welcoming the new year in the street corners. Thus, we decided to head back to our hostel at 10pm since it was really quiet everywhere we went.

Except in that one street corner. Brewery giant Heineken had decided to market their products with a big carnival and had built a huge stage in the middle of the city. We walked past the party area and one of the promoters of the event came to offer us reasonably priced tickets to enjoy the night. So why not – there were surely worse ways to celebrate upcoming new numbers in the dateline.

So inside we ventured and half-intentionally, half-accidentally ended up to the VIP area in front of the stage where the dressed-up party people sipped the Dutch-made brewery miracle. The pouring rain almost ruined the party mood and the bodyguards of the Very Important Persons let us know that we weren’t welcomed next to them under the green umbrellas. However, when you followed the energetic and hilarious performance of the DJs on stage, you couldn’t do nothing else but to embrace the happy New Year’s spirit. And eventually, the downpour stopped too so it was pretty nice welcome for 2017!

Vientiane-11
Se kuuluisa rustaus seinällä… // That famous sign on the wall…

We didn’t really tour much of the sights in Vientiane but there was one worth mentioning. Patuxai or Laotian “Arc de Triomphe” since it resembles quite much of its European sister, was ironically built to honor the Laotian struggle for independence under the French colonialist regime. I thought that it was more beautiful than its sister in Paris but I guess it’s just a matter of opinion. The funny detail on the monument’s wall was the sign, which described the appearance of Patuxai with less flattering words: “From a closer distance, it appears even less impressive, like a monster of concrete.” Someone apparently had a bit of hard feelings on Laotian monuments!

I think I’ve seen uglier monuments in my life. What do you think, do the words describe the monument well?

Vientiane-2-1

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s