Tips for a more adventurous journey

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Adventure-1
Lava-auton kyydissä Lao-Kambodzan rajalta eteenpäin. // Traveling on a pickup truck from the Lao-Cambodian border.

Tuleeko silloin tällöin tunne elämäsi riemulomalla, että matkasta puuttuu jännitystä ja reissuromantiikkaa? Tuntuuko joskus siltä, että on pakko nostaa jalat ylös – auton lavalle, riippumattoon tai vuoren rinnettä vasten? Liikunta voi auttaa, mutta tähän vaivaan on myös lääke…

No niin, ja jalkavoidemainostukset sikseen! Takana on jo muutama reissukilometri, joiden aikana olemme koheltaneet kommelluksesta toiseen. Näistä matkoista on jäänyt myös aimo kasa kuvia julkaisematta, joten mikäpä sen parempaa kuin jakaa niitä sekalaisessa järjestyksessä tässä. Mikäli mielit samanlaisiin seikkailuihin, ota alla olevat vinkit haltuun:

 1. Jää pois väärällä pysäkillä ja eksy. Tai jää pois muuten vaan jossakin pikkuruisessa kylässä. Mieluiten hankkiudu oikein pitkälle korpeen ilman kielitaitoa tai karttaa. Vihastu omaan pölhöilysi takia ja sitten ihastu, että avuliaat kyläläiset sattuvat paikalle pelastamaan pulaan joutuneen takapuolesi. Syystä tai toisesta ollaan ajauduttu tällaisiin tilanteisiin Mongoliassa, Laosissa ja Kambodzassa. Ja aina ollaan jotenkin selviydytty takaisin sivistyksen äärelle kertaamaan kommellukset!

Adventure-9-2.jpg

Adventure-12-1.jpg
Ihana syksyinen Mongolia! // Lovely autumn in Mongolia!
 1. Unohda minä päivänä viisumi loppuu. Jos tahdot lisätä matkailuun jännitystä koko rahan edestä, hankkiudu saaristoon ja huomaa siellä viisumin umpeutuvan sinä nimenomaisena armon päivänä, kun vihdoin jaksat kaivaa pölyisen päivärepun kätköistä reissudokumenttisi. Takaan, että sydän tykyttää aivan uusissa käyrissä sen jälkeen!
 1. Katso lennon lähtöaika piirun verran huti. Tää ei varsinaisesti liity tähän matkaan, mutta on sen verran hyvä tarina, että turisenpa kuitenkin. Olipa kerran kauan sitten eräs iloinen perheloma Länsi-Afrikassa, jonka päätteeksi perheen juniori veti mahtavan illallisen viimeisen illan ja tulevan keskiyön lennon kunniaksi. Perhe vilkutti taksiin noustessaan hyvästien merkiksi ja katosi pölypilven saattelemana lentoasemalle. Meni pari tuntia, ja hämmentävän saman näköinen taksi kurvasi takaisin hotellin pihaan. Oli tapahtunut inhimillinen erehdys. Kallis lento takaisin Härmään oli lähtenyt jo 24 tuntia aiemmin juurikin keskiyön aikaan, eikä seuraavasta ei ollut tietoa hiljaisella asemalla. Sekaannus päivämäärissä oli nostattanut kylmän hien perheen ohimoille. Kuin ihmeen kaupalla lentoasemalla oli ollut keskellä yötä lentoyhtiön virkailija töissä, joka oli hommannut uudet liput uudelle lennolle – ilmaiseksi. Jännitystrilleri jälkipolville oli valmis kerrottavaksi!

Adventure-7-2.jpg

Adventure-8-3
Jurttahurtta viilentymässä Mongolian virroissa. // Our yurt dog cooling herself in the stream.
 1. Liftaa. Kaverin tai kolmen kanssa, mutta älä yksin, ellet ole ehdottoman varma karateka tosi paikan tullen. Ei vaiskaan, tää on oiva keino tutustua paikallisten kulkutapoihin, joten pidä mieli avoimena. Hyppää auton lavalle, valitse mielialasi mukaan haluamasi vilkutukset turistibusseille ja anna tuulen humista korvissa (tai niiden välissä)!
 1. Nuku paikallisten luona. Maailma on täynnä kotimajoituksia, joissa pääset auttamaan päivän askareissa ja näkemään läheltä, kuinka arki sujuu maailman toisella puolella. Hyvällä tuurilla saatat jopa tavata ihmisen, joka ei ole koskaan ennen nähnyt länkkäriä, joten opettele paikalliset tervehdykset!
 1. Yövy kolmen euron bambumajassa. Kun tutkit muutaman yön majan lattiaa lähietäisyydeltä ja kamppailet elintilasta yöllisten örkkien kanssa, niin sitä alkaa kummasti arvostaa kukkaron tyhjentäneitä Tempur-tyynyjä ja Pohjolan ötökkävapaita pakkasia!

Adventure-18-3.jpgAdventure-19-3Adventure-20

Adventure-23
Nepalilainen apinatemppeli Kathmandun keskellä. // Nepalese Monkey Temple in the centre of Kathmandu.
 1. Varaa kulkuvälineissä alempi luokka kuin mitä turreoppaat suosittelee. Trans-Siperian junassa ei ois ollut puoliksikaan niin hauskaa, ellei oltais tehty matkaa alimmassa luokassa tavallisten venäläisten kanssa.
 1. Järjestä itse oma turistikierroksesi ja viittaa kintaalla matkatoimistojen tarjouksille. Kiinan muurilla käyminen oli tuplasti työläämpää ilman järjestettyä kyytiä, mutta päivän päätteeksi oli voittajaolo, että siitäkin sekoilusta ja ukotusyritysten tulvasta selvittiin ehjinä. Ja ihan itte.
 1. Pysäköi iltapäiväksi paikalliseen kahvilaan ryystämään kahvia tai muita virvokkeita. Asemoi koordinaattisi niin, että sinulla on esteetön näkymä kadun kommelluksiin. Joskus kulkuri saattaa jopa yllättyä, kun asvalttiviidakon karkelot vetävät vertoja parhaimmille toimintaelokuville.  Vietnamilaisesta katurestosta nähtiin harvinainen ja omituinen katumatsi, jossa kaksi miestä parkkeerasi skootterinsa keskelle vilkasta risteystä, pomppi kurkipotkua ilmaan ja yritti läimiä toisiaan. Pidättyväisyydestään tunnetussa kulttuurissa koko kortteli kohahti, kun lokaalit metsot pistivät taisteluksi. Supina jatkui ravintolan pöydissä pitkään kohtauksen jälkeen. Ollaan myös kerran melkein saatu kookospähkinästä kaaliin Indonesiassa, kun rantaleidi piti kovaäänistä koulutusta pojankoltiaiselle. Todistetusti Aasiassakin osataan vauhti ja vaaralliset tilanteet, vaikka aamuneljän nakkikiskoja ei täällä pahemmin harrasteta.

Adventure-27-6.jpgAdventure-27-3

Adventure-27-8.jpg
Baikaljärven sinistä ja siperialaisia mummonmökkejä. // The bluest blue of Lake Baikal and wooden cottages of Siberia.

Do you sometimes feel that the excitement of new places and people has disappeared from your travels? Have your tours followed the same pattern for too long? Do you think that you need something to spice up your experiences?

Look no further – we have the cure! And I have tons of unpublished photos to share so I uploaded them here for inspiration and what not. So let’s start with the travel tips  to get you out of that oh-so-cozy comfort zone:

 1. Get off your transportation at the wrong stop and get lost. Or just hop off in any small and uneventful village along the road. Preferably pick a village that is completely off the grid and to make things a bit more challenging, don’t use any maps or learn any useful words in the local language. Get angry because you realize what kind of a fool you’ve been and after that be amazed how the helpful villagers want to save you from your current troubles. For some reason or another we’ve been in the kind of situations in Mongolia, Laos and Cambodia. And somehow we’ve managed to travel further to share these stories with you!
 1. Forget what was the date stamped on your visa and when you were supposed to leave the country. If you want to add a bit of extra excitement to your journey, travel to a small group of islands and realize there that your visa is ending on that exact day when you finally get enough energy to dig your passport from the dusty daypack. I guarantee that after this, your heart is racing like never before!
 1. Make a mistake when checking the departure time of your flight. This story didn’t actually happen on this trip but it’s so good that I will share it anyway. Once upon a time there was a happy family holiday in Western Africa. After a last night’s meal, the family waved their hands for goodbye, stepped on a taxi and left only a small dust cloud behind them. Couple of hours passed by and very familiar taxi drove back to the hotel yard. There had been a mistake. Quite expensive flight back to Finland had left 24 hours earlier, at midnight. There was no other flight to Europe in sight since the airport wasn’t that busy. Missed flight and mix-up in the dates was raising the family’s stress to a whole new level. But miraculously on that night, an airline employee worked in his office and the family was able to get new tickets to a new flight – for free.

Adventure-10-2.jpgAdventure-6-1.jpg

Adventure-13
Mongolian aroilla. // On the Mongolian steppes.
 1. Hitchhike. Do this with a friend or two but never alone unless you’re completely sure of your karateka skills should they be needed. Just kidding, this is the best way to familiarize yourself with the local ways of traveling so keep an open mind. Hop on a pickup truck, use a method of your choice to greet the tourist buses and let the wind hum in your ears!
 1. Stay with the locals. The world is full of homestays where you can help the locals in their everyday tasks and explore closely how the life flows on the other side of the world. If you’re lucky, you might meet a person who has never seen a white face before so make sure you know the local greetings!
 1. Sleep in a cheap hut. When you examine the hut’s floor closely for a few nights and battle for the living space with persistent bugs crawling on you, you just might start to appreciate all the luxuries of the North.

Adventure-3-2.jpgAdventure-4.jpg

Adventure-5-1.jpg
Kultanen temppeli Thaimaan Chiang Maissa, jolla on ehkä maailman pisin nimi! // Thai golden temple with the longest name possible: Wat Phra That Doi Suthep, Chiang Mai, Thailand.
 1. If possible and it’s somewhat safe, book a lower class in your transportation than the Lonely Planet and other travel guides recommend. Our Trans-Siberian train journey wouldn’t have been so much fun if we hadn’t booked the third class and traveled with ordinary Russians.
 1. Arrange your own tour to the tourist sights and brush away your desire to live in the comfort zone, in this case in the easily booked tours of travel agencies. Our trip to the Great Wall of China was much more challenging than it would have ever been on an organized trip but after a day long battle with touts and traffic signs in Chinese, it truly felt that we had beaten our own expectations. And isn’t that what traveling is all about?
 1. Go to a local café and choose a place where you can follow what happens in the street. Sometimes you might be surprised that the everyday environments may be more eventful than the best action movies. Asian cultures are stereotypically known for their avoidance of the loss of face and strive for harmonious social relations. However, once in Hanoi, Vietnam, we were sitting in the street kitchen when two local guys suddenly parked their motorbikes in the middle of busy intersection, made a few classy crane kicks in the air (I have no idea what they were actually doing) and tried to hit one another. It seemed that the whole block was surprised when the two guys started the fight. After the incident, the discussions about the sudden road rage lasted for a long time in that street kitchen. Another time in Indonesia, we almost got a coconut to our heads when the beach lady started a long and loud monologue to a misbehaving boy. I guess it has been proven that the stereotypes on Asian nations avoiding to show their negative feelings in public aren’t always true!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s