Chiang Mai – Happy elephants

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who can understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Elefantit-12-3.jpg

Bangkokin vilinästä matka jatkui muutaman päivän kiertelyn jälkeen Thaimaan pohjoisosaan, Chiang Maihin. Tämä reppureissarien luottokohde tarjosi jos jonkinlaista mahdollisuutta viidakkotrekkeihin, koskenlaskuun ja moottoripyörillä pöristelyyn. Kaupunki on tunnettu myös lähialueiden elefanteista, jotka ovat olleet turistien suuressa suosiossa.

Suosiolla on kuitenkin ollut kääntöpuolensa, sillä elefantteja ei ole kohdeltu hyvin. Jotta eläimen tahto vastustaa ihmisten tarkoitusperiä on voitu murtaa, on elefantteja hakattu ja kaltoinkohdeltu julmasti. Jotkut elefanteista ovat työskennelleet kuskaamassa turisteja ja toiset työjuhtina kantamassa kantamuksia. Työ on ollut usein hyvin raskasta ja kuluttavaa eläimille, eikä niiden hyvinvointi ole ollut kullan kiillosta hullaantuneiden massikeisarien asialistalla. Myös elefantteja omistaneiden kyläläisten köyhyys on saattanut estää hyvän huolenpidon.

elefantit-5-2

Tästä syystä Chiang Main lähistölle on perustettu elefanttien turvapaikkoja, joihin eläimiä on pelastettu edellisiltä omistajilta. Nämä turvapaikat eivät palauta eläimiä luontoon, vaan pyrkivät takaamaan mahdollisimman hyvät olosuhteet elefanteille ihmisten kanssa. Syynä tähän on, että koko elämänsä vankeudessa eläneet eläimet eivät yksinkertaisesti enää pärjäisi luonnonvoimien armoilla. Kierrokselle lähtevän on siis turhaa olettaa kohtaavansa elefantteja keskellä viidakkoa ilman valvontaa.

Turvapaikkoja on nykyään Chiang Main lähialueilla pilvin pimein, mutta kotiläksyt paikan valinnassa kannattaa tehdä kunnolla – ironista kyllä, mutta eläimiä voidaan turvapaikoissakin kohdella huonosti. Lisäksi joillakin kierroksilla turisteja ahdetaan rahojen toivossa kymmenittäin samaan ryhmään, joissa ei ole mahdollista kohdata eläimiä kovinkaan läheisissä merkeissä.

elefantit-13-2

Me valitsimme Elephant Family Sanctuaryn koko päivän kierroksen, ja oli muuten mainio valinta! Meitä oli ryhmässä 11 tyyppiä, joten tunkua ei ollut laisinkaan. Hypättiin hostellilta minipakun kyytiin ja lähdettiin puolentoista tunnin päähän elefanttien kotikonnuille viidakkoon. Mulla oli aluksi epäilyksiä, että näinköhän mahoutit eli elefantinkouluttajat kohtelevat eläimiä hyvin. Mutta aika pian selvisi, että fantit oli osaavissa käsissä ja saivat kyllä mielensä mukaan häipyä meidän luota muualle pihapiirissä, jos halusivat.

elefantit-10

Päivän aikana saimme syöttää elefanteille sokeriruokoa ja banaania niin paljon, että napa ruskasi. Lisäksi valmistettiin riisistä, banaanista ja ripauksesta suolaa elefanteille vatsalääkettä (kyllä, sillä ruokavaliolla tulee äkkiä ruikuli). Lounaaksi saimme perinteistä thaimaalaista ruokaa bambumajan lattialla. Meidän päivän kohokohta tais olla elefanttien kylvettäminen mudassa ja sen jälkeen läheisessä joessa. Myös hulvaton mutasota mahoutien kanssa jäi mieleen.

Suosittelen turvapaikoissa käymistä lämpimästi kaikille Chiang Maissa vieraileville. Mikään ei oo parempaa kuin aktiviteettipärinöissään pöristely, jossa rahat menee hyvään tarkoitukseen!

DCIM117GOPRO

After experiencing the bustling Bangkok, we headed to the North, to Chiang Mai. This is one of the most popular backpacker destinations in the Northern Thailand and the small city offered all kinds of activies from jungle treks and river rafting to motorbike tours. Chiang Mai is also famous for its elephants that live in the nearby areas and have been hugely popular animals among the tourists.

This popularity, however, has been a double-edged sword since the elephants haven’t been treated well. In order to break the animal’s will, it is usually beaten and abused badly. Some of the elephants have worked in the tourist and entertainment industries and others have worked in the villages, carrying people and heavy things. Oftentimes the work has been extremely challenging and wearing for the animals and their wellbeing hasn’t been the priority for their greedy owners. In addition, also the poverty in remote villages has prevented that the animals would be well fed and cared for.

elefantit-7

For this reason, people concerned for the falling numbers of elephants and their well-being have established many elephant sanctuaries to Chiang Mai. These sanctuaries don’t return the animals to nature but seek to ensure good living conditions for the animals among humans. You can’t really return an animal into the wilderness if it has been raised in captivity, can you? That’s why you shouldn’t expect that you will encounter the animals in the jungle without any supervision.

Nowadays, there are plenty of these sanctuaries in Chiang Mai but do your homework when choosing them – ironically, not all of them treat the animals well. Also, some of the elephant tours gather lots of people into one group, which ensures that you’ll have no time to encounter the animals face to face.

elefantit-9

We chose a full-day tour at the Elephant Family Sanctuary and oh boy, that was a good choice! We had 11 people in our group so there was not too many visitors at the time. We jumped to a minivan at our hostel and drove about 1,5h to reach the sanctuary in the jungle. I had my doubts in the beginning whether the mahouts (=elephant trainers) would be cruel or not treat the elephants well. Realized quite quickly that these animals were in good hands and they could leave us and enjoy time at peace whenever they wanted.

During the day we fed the elephants with bananas and sugar canes more than I could ever imagine elephant could eat. In addition, we made some elephant medicine for the animals from rice, bananas and salt (yup, with that diet you’ll easily end up with diarrhea). For lunch we got a traditional Thai meal on the floor of a bamboo hut. I think the best part of the day was when we gave a mud bath for the animals and showered them afterwards in the nearby river. Also, the mudball fight with mahouts was so much fun on a hot day!

I recommend wholeheartedly to visit one of these sanctuaries if you are traveling in Chiang Mai. Nothing beats when the activity adrenaline kicks in for a good cause!

elefantit-6

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s