Bangkok – Secret hipster heaven

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Olin kuullut Bangkokista juttuja, joiden mukaan kaupunki kelpaa vain lyhyeen kauttakulkumatkaan ja puolipukeisten naisten performanssien kuolaamiseen. Päätettiin kuitenkin, ettei anneta ennakkoluulojen myllätä matkasuunnitelmia ja palattiin Koh Taolta takaisin tutkimaan pääkaupunkia kaakeleita pidemmälle. Taisin todeta Juliukselle, että voisin ihan hyvin muuttaa tänne joskus hamassa tulevaisuudessa – niin paljon pidin Bangkokin tunnelmasta.

Tässä kolme parasta Bangkok-vinkkiä ja kuvakimara, joilla pääset sukeltamaan kulmille paremmin:

1. Ensimmäinen iloinen ylläri oli Bangkokin Chinatownin katuruokakojut. Täältä sai halvalla jos minkälaista hedelmää, soppaa tai purtavaa ennen illan karkeloita. Tykätään pörrätä muutenkin kaikenlaisilla markkinoilla maistelemassa paikallisia herkkuja, joten täällä tuli vietettyä useampikin ilta kattelemassa ohi lipuvaa liikennettä ja ihmettelemässä vartaita. Chilikastikkeessa pyöritelty mustekala tais olla omituisin tapaus, mitä pistettiin poskeemme. Varoituksen sana kuitenkin, että älkää missään tapauksessa ostako hainevästä tehtyä soppaa, vaikka kuinka kiinnostaisi. Leikattuaan evät irti kalastajat heittävät haita takaisin mereen ja kun elämisen edellytyksiä ei enää ole, haille on tiedossa hyvin hidas ja kivulias loppu. Not cool, edes vannoutuneimmille lihansyöjille.

img_1313img_1324-2IMG_1360-3.jpgimg_1318-2

2. JJ Greenin yömarketti! Tarina kertoo, että tää on paikallisten yliopisto-opiskelijoiden suosiossa, ja siltä se myös näytti käytännössä. Matkaajille löytyy kaikenlaista hipsteriä vaatetta, laukkua ja kenkää ja jos kotiinpaluu olisi ollut lähellä, niin olisi varmaan tarttunut kaikenlaista härpäkettä mukaan. Jotakin jännittävää ja kovin tuttua Flow-festarien fiilistä oli nähtävissä puissa killuvissa lampuissa, tekstiilien designeissa ja ruokakojujen tarjonnassa. Mun ehdoton suosikki Bangkokin toritarjonnasta!

bangkoknightmarket-8bangkoknightmarket-3bangkoknightmarket-2bangkoknightmarket-6

3. Bangkokissa ehdoton ykkösenä kulkuvälineissä komeilee vesibussit. Rannan pysäkeillä kökötetään lähes samaan tapaan kuin tavallisia busseja odottaessa, mutta kyytiin hypätessä luvassa on vauhdikasta ajoa joen aalloilla. Tää on myös oiva tapa nähdä Bangkokin temppeleitä ja muita rakennuksia uusista kulmista, sillä vesibussit tekee pysähdyksiä nähtävyyksillä.

Siinäpä ne! Ootko sä koskaan yllättynyt, että matkakohde poikkeaakin täysin ekoista mielikuvista?

bangkokferry-1-2bangkokferry-2-2

I had heard lots of stories about Bangkok being the place only worth for a short layover and watching half-naked women perform (if you are into that sort of thing…..). We decided anyways give it a chance and came back from Koh Tao to explore its streets and corners a bit more than during the previous “toilet tile” week. I remember saying to Julius that I could actually live in Bangkok – that’s how much I liked the atmosphere in the city.

Here are my three top choices to do in Bangkok if you have a few days to spend there:

1. The first happy surprise was to experience the street vendors in Chinatown. You can eat tons of cheap fruits, soups and snacks here and they all taste really delicious. We like to spend time at local eateries anyways so we definitely strolled around Chinatown for a few evenings just to see the locals and tourists to pass by and taste all kinds of skewers. I’m pretty sure squid skewers in chili sauce were the most exotic thing we ate here. However, just a warning for you guys: please don’t eat the shark fin soup in Chinatown. The fishers cut the fins off the sharks and may drop them back to the ocean where the fish has no other option but to die painfully and slowly. Not cool, even if you are the most sworn meat-lover on this planet.

img_1420bangkokchinatown-1img_1351img_1362

2. JJ Green’s Night Market! Story tells that this is the place where the local university students love to shop and it certainly seemed so – the market was full of local youth. Travellers can find all kinds of hipster clothes, bags and shoes from here and if we had been any closer to going home, I would have filled my backpack pretty quickly with all kinds of cool stuff they sold at the stalls. The designs and decorations reminded me a bit of the cool city festivals back in Finland (for those interested, check Flow Festival). This was my absolute favourite of all the markets in Bangkok!

bangkoknightmarket-9bangkoknightmarket-4bangkoknightmarket-1BangkokNightMarket-10-4.jpg

3. The best option for travellers to move from point A to point B in Bangkok were the river ferries. It seemed like an ordinary bus traveling with the proper stops on the riverbanks but once you get inside, you are in for a fast and fun ride on the waves. This is also a good way to see the Bangkok’s skyline as well as temples as the ferries make stops near them.

And that’s about it! Have you ever been surprised that your travel destination has been completely different than your first impressions on it?

bangkokferry-4-2bangkokferry-1-4

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s