Varanasi – Gods bathing in the Ganges

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

img_1030

Tää on jo vähän kulunut vitsi, mutta osuttiin myös Intiassa vahingossa jälleen paikalle paikallisten juhlapyhänä. Muistatte varmaan, kun kerroin Nepalin Tihar-festivaalista, jota kutsutaan valon juhlaksi. Intiassa on oma vastaava monen päivän karnevaali, Diwali.

Pari viikkoa Diwalin jälkeen marraskuussa Varanasissa juhlittiin Dev Deepawalia eli jumalten valon juhlaa. Uskomusten mukaan jumalat laskeutuvat tuolloin maan päälle kylpeäkseen Gangesissa.

img_0971-2img_0896

Sonan Guesthousesta lähti porukka illalla jokiajelulle ihmettelemään näkymiä. Olin odottanut useita pienempiä veneitä, mutta hyppäsimmekin noin 20 hengen purkkiin. Aluksi ajatus ahtautumisesta muiden reppureissaajien kanssa samaan veneeseen otti päähän. Jännitän suuria ryhmiä, ja monen tunnin veneajelu suuressa, tuntemattomassa porukassa kipristi vatsanpohjaa. Ihan typerä huoli, tiedän – ei siellä introverttiutensa takia ketään heitetty yli laidan.

img_0900

Taivaalla mollotti superkuu, ja lukemattomien tuikkujen loisteessa kaupunki näytti uskomattoman kauniilta. Jännitys alkoi hellittää, kun napsin kuvia vieressä olleen pariskunnasta samalla kun he sytyttivät rukouskynttilöitä ja laskivat ne kellumaan jokeen. Ilmassa oli naurua ja ympärillä iloisia kasvoja.

Monet Varanasin ghatien portaat oli valaistu tuhansilla kynttilöillä ja kukkakoristeilla ja portaat olivat täynnä ihmisiä, jotka seurasivat esityksiä, sytyttelivät papatteja ja rukoilivat Gangesin äärellä. Joella seilasi myös paljon veneitä, jotka pysähteli ghatien luokse osallistuakseen juhlintaan.

Varanasi tarjoili parastaan.

img_0960-2

This is a bit of old joke already but we were in India on a right time for a local festival. You probably remember when I told you about Tihar festival in Nepal, which was held to celebrate the lights. India had its own version of it, Diwali, at the same time.

Couple of weeks after Diwali, it’s time to celebrate Dev Deepawali, which is the lights festival of Gods. According to the beliefs, during this time the Gods descend to the earthly surface and enjoy a bath in the holy Ganges river.

img_0978-3

We gathered a group from Sona’s Guesthouse to rent a boat and see the festivals from the river. I had expected a smaller boat but it turned out that nearly 20 people hopped on for a river cruise. I tend to get a bit nervous in large groups so the thought that I would spend hours on a boat with a big group of strangers didn’t excite me at all. I know it sounds a bit silly – it isn’t like anyone would be thrown overboard by being an introvert.

img_0984img_1026-3

Right after the boat left the shore, you could see the bright super moon on the sky and countless small candles twinkling on the riverbanks. Slowly my anxiety subsided when I took pictures of the couple next to me when they lit the prayer candles and put them to float in the river. There was laughter in the air and happy faces all around.

Many of the Varanasi ghats were decorated with thousands of candles and flowers and the ghat steps were full of people following the performances, lighting fireworks and praying by the river. There were also many boats sailing on the river, stopping by the ghats to participate in the celebrations.

Varanasi was offering its best treats.

img_1033

2 thoughts on “Varanasi – Gods bathing in the Ganges

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s