Long, long road ahead

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

IMG_2177.jpg

Meillä on jo muutama kohtuullisen pitkä matka kulkuneuvossa takana, joten ajan kuluttamisen aakkoset on tulleet tutuiksi. Ajattelin jakaa tästä teille parhaimmat, sillä kukapa ei joskus istu kulkupelissä vilkuillen minuutin välein alati hidastuvaa viisaria:

 1. Opettele nukkumaan missä tahansa, milloin tahansa. Vaikka päälläsi.
 1. Lataa puhelimen muisti tukkoon Youtube-videoita offline-moodissa katseltavaksi. En ollut tiennyt tästä aiemmin, mutta onneks eräänä päivänä vlogger-maisteri Hulio vinkkasi, että tämäkin on mahdollista. Youtube on pullollaan erinäistä laillista (ja joskus laitontakin) dokumenttia, sarjaa ja videota. Jos olet sivistysmielellä liikkeessä, niin vahva suositus dokumenteille How to end poverty? ja Chasing Edward Snowden. Viihteen puolelta löytyy kotimaista ja ulkomaista tubettajaa ja esimerkiksi erään mösjöö Ramsayn kyökeissä huutamista. Matka sujuu kuin siivillä!
 1. Pohdi mikä osa elämästäsi johti sinut siihen pisteeseen, että istut puutarhajakkaralla laosilaisessa bussissa ja vieressäsi yytsii pari kanaa, kukko ja haiseva porsas.
 1. Hanki sulosointuja korvalappuihin! Maailma on täynnä musiikkia, äänikirjoja ja rentoutusnauhoja. Löysin vasta nyt James Bayn tuotantoa, joka on ollut hyvä pakotie välillä sekopäisen hälyisistä busseista.

IMG_3046.jpg

 1. Lue kirjoja. Joukossamme on monta, jotka pitää e-lukijan tai luurin lasipinnan hipelöimisestä enemmän kuin paperin kahinasta. Myönnettäköön, onhan se helpompi tapa kantaa kirjastollista pokkareita mukana. Nykyisiin puhelimiin on saatavilla kaiken näköisiä appeja lukuelämyksen takaamiseksi. Käytän itte E-reader Prestigiota, joka tunnistaa kätevästi epub- ja pdf-tiedostot. Esimerkiks Elisa Kirjasta on saatavilla useita suomeksi käännettyjä klassikoita ihan ilimatteeksi, joten Trans-Siperian junassa luinkin ahkerasti Dostojevskia ja Austenia. Ja jos lontoo taipuu, on mahdollisuudet melkein rajattomat.
 1. Pelaa “laiva on lastattu” – peliä. Helpot säännöt, ja ainut peli, jossa voitan Hulion. Irkutskin juna-asemalla Siperiassa viiden tunnin odottelu tuntui tämän kanssa puolet lyhyemmältä.

img_2567

 1. Osta ennen matkaa tai matkan varrelta paikallisia herkkuja. Esimerkiksi tuoreet nauriit Kaakkois-Aasiassa on yllättävän hyvä ja hullunkurinen matkaeväs, josta riittää puheenaihetta vierustoverien kanssa. Vatsaansa luottavainen kokeilee myös vartaita ja vastakeitettyä riisiä muovipussissa Laosissa tai masala chaita Intiassa.
 1. Mieti, mihin kanssamatkustajat on menossa. Miksi kolme vanhaa intialaista miestä matkusti keskenään Varanasin yöjunassa? Tai miksi mongolialaisella bussikuskilla oli aina tytär ja tyttärentytär mukanaan useamman tunnin bussireissuilla luonnonpuistoon? Mitä enemmän ajattelee, miten samanlaisia ja silti erilaisia elämiä ihmiset elävätkään ympäri palloa, sitä syvempiin sfääreihin pääsee. Ja sit onkin aika palata takaisin numeroon 1.

img_3038

We have already a few quite long journeys on different vehicles behind us, so the ways to get the time pass a bit faster have become familiar. I thought to share the best tips with you since at some point in our lives we all sit on a vehicle and check constantly the time from the clock, which seems to slow down every minute:

 1. Learn to sleep anywhere, any time. And most importantly, in any position.
 1. Download your phone’s memory full of Youtube videos to watch in an offline mode. I didn’t know about this before vlogger champion Julius stated that it is possible to watch the videos without Internet. Youtube is full of all sorts of legal (and sometimes illegal) documentaries, series and videos. If you want to get right into the serious stuff, I’ll recommend the How to end poverty? and Chasing Edward Snowden documentaries. In the entertainment section there are vloggers around the globe and also that certain Mr. Ramsay screaming in different kitchens. Whatever you choose, I’ll doubt that you’d be bored!

img_3054

 1. Think about the things you did in your life that led to the point where you sit on a garden stool in a Laotian bus and next to you there are couple of chickens, a rooster and a smelly piglet.
 1. Get sweet tunes to your headphones! World is full of music, audio books and relaxation exercises. I found James Bay’s songs only now but oh boy they’ve been my escape from the fuss and bustle of bus journeys.

img_2569

 1. Read books. Many of you love the glass surfaces of e-readers and smartphones more than the pages of the books. I must admit that it’s an easier way to carry the whole library of books with you. Nowadays you can download all sorts of apps to your phone, which make the reading experience smooth and easy. I use the E-Reader Prestigio in my phone, which neatly recognizes epub- and pdf-files. You can download the old classics like Jane Austen or Fyodor Dostoyevsky pretty much anywhere (e.g. Project Gutenberg). Btw, these were the authors I read during our journey in Siberia!
 1. Play “my ship is loaded with” –game. Easy rules, and the only game ever discovered where I can beat Julius. This was the saviour of our five hours at the Irkusk station in Siberia.

IMG_3064.jpg

 1. Buy local goodies before the trip or during it. For example, the fresh turnips in the South-East Asia are delicious snack on the way and peculiar enough to raise discussions with the other travel companions. If you trust to your stomach, you might want to try the barbecued meat and sticky rice in a plastic bag in Laos or masala chai in India.
 1. Ponder where the other people might be going. Why those three old men traveled together on an overnight train in India? Or why the Mongolian bus driver traveled always with her daughter and granddaughter while driving for hours to a national park? The more you think how similar and yet different lives people live around the globe, the more philosophical you get. And then it’s time to go back to the number 1.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s