Letters from strange explorers

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

IMG_3895_2 copy.jpg

Muistatteko ne ala-asteen kirjekaverit, joille läheteltiin pitkiä arjen sepustuksia värikkäillä kirjepapereilla? Joskus haluaisin vieläkin vetäistä pöytälaatikosta paksuja kuoria ja kirjoittaa kuulumiset maailman toiselta puolelta. Vähät siitä, ettei ole pöytälaatikkoa eikä kyllä kirjepaperiakaan.

Oon siis kirjenarkki. Unohan yleensä viestiä viimeistellessä, mistä aloitin (kurren muisti), sillä kirjoitan pitkästi. Oon sysihuono “wtf brb ok”-morsetuksessa, ja ymmärrän hyvin, miksi jotkut ystävistä pyytävät nykyisin mieluummin Skype-sessiota. Sori siitä kaverit!

img_3878

Matkalla oon löytänyt aivan uuden kirjemuodon. Hostellien hyllyihin jätetyistä opuksista löytyy usein tuntemattomien toivotuksia ja tarinoita. On hauska miettiä niitä lukiessa, miksi Evan päätti lahjoittaa Sandralle juuri tuon Anais Nïnin kirjan laosilaisessa bussissa ja toivottaa: “Never be bored!” (=Älä koskaan tylsisty). Tai miten Väli-Amerikassa kirjoitettu kortti päätyi kirjan väliin Mekong-joen varrelle?

Mistä reissarit on tulleet ja minne he on jatkaneet matkaansa?

Toivon löytäväni vielä paljon kirjeitä kansien välistä. Ehkä kirjoitan itsekin muutaman. Niihin aion raapustaa pitäväni laosilaisesta kahvista mustana ja toivovani tuntemattomien tutkimusmatkailijoiden reissuun paljon tuuria.

IMG_3889_3 copy.jpg

Do you remember when you sent written letters on a colorful paper to your friends as a kid? Sometimes I wish I could still grab a piece of paper from a drawer and write about the everyday life at the other side of the world. Despite I don’t actually have a drawer or writing paper.

Thus, I love written letters. I usually forget when finishing any kind of message where I started, as they become so long. I’m really bad at “wtf brb ok” -Morse code, and I understand why nowadays some of my friends ask me for Skype sessions instead. Lol, I’m sorry guys!

IMG_3892_2 copy.jpg

On this journey, I’ve found a completely new form of letters. On the shelves of hostels, there are usually many books and some of them contain written notes from other travelers. It’s fascinating to think why Evan wanted to give that book by Anaïs Nin for Sandra in a Laotian bus and wish that she would “never be bored”. Or how a card from Central America ended up among the pages of a book in the Mekong?

Where did these travelers came from and where did they head next?

I hope there are still many letters in the books waiting to be found on this journey. Maybe I’ll write some myself. And tell that I like to drink the Laotian coffee black and wish all the luck for the travels of strange explorers.

IMG_3879.jpg

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s