Rishikesh – Feel the cosmic energy

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

rishikesh_1_2

Lähdettiin aika pikaisesti Delhin saastepilvestä etsimään vuoristoilmaa Rishikeshin kaupungista, Pohjois-Intiasta. Rishikeshista tuli ensimmäinen etappi kohtuullisen henkistyneelle Intian kierroksellemme. Se on Intian epävirallinen joogakaupunki, jossa myös Beatles on jonkun kaupunkilegendan mukaan käynyt etsimässä hengen valoa. Joogaa kaupungissa voi harjoittaa askeettisissa ashrameissa tai vähän paremmilla mukavuuksilla varustetuissa hotelleissa. Molempia on kaupungissa pilvin pimein, joten valinnanvaraa on rutkasti.

Alkuperäinen suunnitelmamme oli mennä ashramiin viikoksi etsimään valaistumista maallisen retostelun rasittamiin jäseniin, mutta totutusti tuli pari muuttujaa matkaan. Me kun ei tiedetty, että paikat ashrameissa olisi pitänyt varata pari viikkoa etukäteen. Täten julistan joogien spontaaniuden ja ajasta riippumattoman hengellisyyden silkaksi myytiksi. Vitsi, vitsi. Eipä siinä, löydettiin sitten ashramin ja hotellin risteytys, joka palveli ekaluokkalaista joogakoululaista varsin hyvin.

Rishikesh_2_2.jpg

Viikko koostui parista joogaharjoitteesta päivässä, jotka tehtiin aamuisin auringon noustessa ja iltapäivällä kuumimman auringon jo väistyttyä. Yhtenä iltana kokeiltiin tunnin verran meditaatiota, mutta omassa oravan keskittymiskyvyssä on sen suhteen kyllä vielä pikkasen tekemistä. Enemmän meni aikaa oman puutuneen kankun miettimiseen kuin opettajan sanoin “kosmisen energian tuntemiseen”. Toisella kerralla sitten, ehkä.

Rishikesh ei ehkä kaupunkina ole Intian kiinnostavimpia, varsinkin jos sinne ei ole menossa harjoittamaan joogaa. Mutta toisaalta, kuka voi sanoa ei puhtaalle vuoristoilmalle ja Gangesin kirkkaansiniselle vedelle?

rishikesh_3

We left Delhi pretty quickly in order to find some clean mountain air from Rishikesh, in the Northern part of India. Rishikesh became the first stop in our rather spiritual tour in India. It’s India’s unofficial yoga capital where the rumour tells that even Beatles have visited in order to expand their musical horizons. There you can do yoga in the ascetic ashrams or a bit more comfortable hotels and both options are abundant in the town.

Our initial plan was to go to an ashram for a week but as usual, things didn’t go as planned. We didn’t know that you are supposed to book the ashram periods two weeks beforehand. Yogis aren’t that spontaneous and bohemian as they appear to be, I tell you (kidding). In the end, it all sorted out as we found a mix of ashram and hotel to fulfil our yoga needs.

rishikesh_5_4

The week we spent in Rishikesh was formed around two yoga practices per day, one in the early morning when the sun rose and the other in the afternoon when the midday heat had cooled off. On one night we tried hour long meditation but I have to say that I have plenty of work to do with this attention span. I think I thought more about my hurting butt than “feeling the cosmic energy” all around us, as our teacher put it. Maybe some other time.

rishikesh_4_4

Rishikesh as a city may not be one of the most interesting ones to explore in India, especially if won’t go there for yoga. But on the other hand, who can say no to clean mountain air and clear blue water of Ganges?

2 thoughts on “Rishikesh – Feel the cosmic energy

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s