Delhi – I’m a walking white wallet

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

delhi_3

Yksi asia on varmaa Intian matkailussa: reissari kohtaa ukottajia. Niitä tuntui majailevan joka kolossa ja kaivonkannen alla. Meidän Delhin etappi oli vain parin päivän pituinen, mutta ehti sielläkin tavata jos jonkinlaista kulkijaa (vaikka kuvasaldo ei ole kovin kummoinen tältä erää).

Nepalissa ukottajia ei ollut juuri mailla tai halmeilla, mutta Intia tuntui välillä vedätyksen luvatulta maalta. Mietin alkupäivinä Delhissä, olisikohan Intian kolonialisoinnilla vieläkin vaikutusta ihmisten asenteisiin – Nepal kun ei koskaan joutunut valkoisen riiston ryvettämäksi, vaikka nauttikin brittien “suojelua” jonkin aikaa.

Kun astuttiin ulos lentokentältä New Delhin saastepöllyyn ensimmäisenä päivänä, tapasimme taksikuskin, joka neuvoi meitä olemaan luottamatta kehenkään sokeasti. “Ihan sama oletteko täällä ensimmäistä tai toista kertaa, mutta teidän on sanottava olleenne täällä lukemattomia kertoja!”

delhi_14

Vallan hyvä neuvo, sillä ensimmäisenä iltana hostellin omistaja yritti tunkea meitä kalliille turistikierrokselle ympäri Pohjois-Intiaa. Herra puhui niin vakuuttavasti tupaten täysistä junavuoroista ja majoituksista, että meidän Delhin saasteissa läkähtyneet aivosolut melkein suostuivat touhuun. Tämän porhon hinnastossa oli puolet ilmaa ja arvaatte varmaan, mihin ne rahat olisi päätyneet. Kaikki kunnia Googlelle takapuoliemme pelastuksesta!

Intiassa on siis oltava tarkkana, ja tutkittava esimerkiksi tuotteiden ja lippujen hinnat etukäteen huolellisesti. Sama pätee toki missä tahansa muualla maailmassa. Muutoin varomaton kiertomatkaaja saattaa kyynistyä todella nopeasti kaikenlaisille ehdotuksille, kuten meillekin oli hyvää vauhtia käymässä. Erityisesti Delhin nähtävyyksiä kierrellessä tuli olo, että olen kävelevä valkoinen lompakko.

delhi_2delhi_7

Turistien rahastaminen on toisaalta sääli, mutta myös osa isompaa ilmiötä. Köyhyys on levinnyt Intiassa laajalle ja sen jäytävä läsnäolo tuntuu asuvan jokaisessa kadunkulmassa. Paikallisten on saatava eväät elämiseen jollakin tavoin, vaikka sitten kynimällä turreja puhtaaksi. Pari hassua seteliä meille voi hyvin olla jonkun viikon ansainnat, joka on hyvä muistaa, jos katukaupan vihanneslaarilla sattuu nousemaan savua päästä.

Onneksi tiellemme Delhin jälkeen osui monia intialaisia, joiden puheista ei tarvinnut kaivaa salaisia vilpitysperiä ja omalla tarkkaavaisuudella pystyi väistämään monta vedätysyritystä. Naiset loistivat rehellisyydessään erityisesti – ehkä siksi, että heillä ei ole miesten perinteisiä vaatimuksia ja paineita perheenpäänä.

Myytti numero yksi rikottu: Intiassa on mahdollista matkustaa ilman, että menettää rahansa vedättäjille ja häslääjille. Seuraavassa postauksessa me matkataan Rishikeshiin!

Delhi_12.jpg

One thing is for certain when traveling in India: travellers will encounter scammers. Sometimes it felt like these guys live under every rock and behind every corner. We only spent couple of days in Delhi but had all kinds of encounters already there.

We could hardly find any scammers in Nepal whereas India sometimes felt like the promised land of cheating and spoofing. On our first days in Delhi, I wondered whether the colonization still had its bitter effects on people’s attitudes – Nepal never had to endure the British power to the same extent as India did, although Nepalis enjoyed the status of British “protectorate” for some time.

delhi_13

Right on the first day when we stepped into the smog surrounding New Delhi airport, we met a taxi driver who asked us not to trust anyone without caution. “It doesn’t matter if you are here for the first or second time but you must say that you’ve been here countless times before!”

This was pretty good advice as on our first night, the hostel owner tried to push to book an expensive Northern India tour through his travel agency. This gentleman spoke so smoothly about fully booked trains and accommodations that our brains dizzied by the Delhi smog almost agreed to pay for his services. We realized pretty quickly that half of his price was sole profit and you can imagine where that money would have gone if we had accepted his offering. Bless the mighty search tools of Google, which saved our wallets!

delhi_9

So you have to be careful and do your homework about the real prices of products and tickets in India. Same goes anywhere else in the world for that matter. Travellers who don’t know what they should pay might become really cynical regarding any kinds of suggestions, and this almost happened to us. Often on the first days I felt like a walking, white wallet, especially when we toured the tourist sites in Delhi.

On one hand scamming people to get more money is a pity but it’s also part of a larger phenomenon. Poverty levels are high in India and its effects are apparent in every street corner. Unfortunate truth is that locals have to earn a living somehow even if it includes cheating tourists.  A few bucks for you may be a week’s wage for someone else, which is a good thing to remember if you realize that you just paid overprice for that smiling street vendor.

delhi_6

Luckily we met many Indians after Delhi who had no intentions to scam money from us and furthermore, it really helped to stay alert and actively asking questions when purchasing something. Women were especially good at being honest to tourists – maybe because they don’t have the burdens of traditional masculine breadwinners.

Myth number one busted: you can travel in India without losing your money to scams and hassle. Just keep your eyes open. In the next post, we’ll travel to Rishikesh!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s