India – First impressions will fail you

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who can understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Delhi_2_4.jpg
Jama Masjid, Delhi

Intia oli… kokemus. Tiedossa oli jo suunnitellessa, että tästä tulisi reissun haastavimpia pätkiä. Me molemmat oltiin lähdössä vierailulle ensimmäistä kertaa, joten moni tutuista oli eniten peloissaan meidän puolesta juuri Intian vuoksi. Osa näistä peloista on toki varteenotettavia – onhan kyseessä maa, jossa vaikkapa ihmisoikeudet ja luonnonsuojelu on täysin eri tolalla kuin Pohjolassa.

Mutta kuten joskus kauan sitten pohdin Venäjän maalaamista Putinin huvipuistoksi, oli myös Intian kohdalla otettava askel taaksepäin, kun luin kotoisan median luomia uhkakuvia joukkoraiskauksista ja ryöstöistä. Valitettavasti moni maassa käymätön on ottanut tämän ainoaksi näkökulmakseen Intiaan. Maan mittakaava ja väkilaumat ovat kuitenkin niin käsittämättömän suuria, että olisi kahelia yrittää änkeä sen miljoonia kokemuksia ja todellisuuksia yhden kapean putken läpi kaiken kertovaksi selitykseksi . Puhun siis vain omasta puolestani, kun totean, ettei meille tietoisista riskeistä huolimatta käynyt kuinkaan – nukuimme junien alimmissa luokissa ja luotimme tyhjästä pölähtäneen taksikuskin apuun keskellä yötä Kolkatan keskustassa.

Myönnettävä on, että pelkäsin mitä tuleman pitää, sillä emme ehtineet edes lentokoneella ilmaan ennen sekoiluja ja selkkausta. Sattumalta Intian presidentti oli saapumassa samana päivänä vierailulle Nepaliin, kun me oltiin liitämässä pois. Tämän vuoksi koko Kathmandun kenttä oli kaaoksessa ja lennot tunteja myöhässä aikataulusta. Kun vihdoin löysimme sen oikean tiskin takaa Jet Airwaysin hermostuneena hyppelevät virkailijat, oli kone jo viittä vaille sulkemassa luukkunsa.

Delhi_5_8.jpg
Saasteudun ainut hyvä puoli oli, että se teki keskipäivällä valokuvaamisesta paljon helpompaa. // The only good side of the smog was that it made taking photographs in the middle of the day a lot easier.

Delhin lentokentälle saapumisessa olikin sitten jo omanlaisensa maailmanlopun tunnelma. Vihreänruskea saasteutu peitti maan näkyvistä ja tiesimme lentävän teräsputkemme saavuttaneen määränpään vasta, kun pyörät jo tömähtivät maahan. Pääkaupunkia piinasi pahimmat saasteet 17 vuoteen, ja Pekingin ilmanlaatu alkoi vaikuttamaan pienten savusetien puuhastelulta Delhiin verrattuna. Kun ensivaikutelma Intiasta manalan esikartanona sitten iskostui mieleen, oli vaikeaa päästä siitä irti.

Tätä vaikutelmaa ei todellakaan parantanut valtion suorittama setelien mitätöinti, ukottajat ja naurettava määrä roskaa joka puolella. Intiassa ei harrasteta roskiksia. Ehei. Roskat heitetään auton ikkunasta kadulle, eikä niitä kaihoten muistella tai niistä kirjoitella ilmastolauluja. Kun katselin auton ikkunasta kotihökkelinsä edessä muovia polttavia delhiläisiä, silmissä vilisi kaikki ne vuosien varrella Suomessa lajittelemani banaaninkuoret ja pullonkeräykseen hinatut pullot. “Turhuuksien turhuus”, melkein tuhahdin.

Mutta kuten yleensä, ensivaikutelmat voivat pettää. Turinat sikseen ja lähetään matkalle Intiaan!

Varanasi_1_3.jpg
Varanasin ghatit. // Ghats of Varanasi.

India was… an experience. Once we started to plan this journey, we acknowledged that this might be one of the challenging parts of the Asia tour. Both of us were visiting India for the first time and that’s why many of our friends and relatives named it as their main concern on our route. Of course, many of the fears might be legitimate, as the country still has severe issues in human rights standards and environmental protection.

But like I once wondered why Russia has been depicted as the Putin Wonderland, I had to take a step back when I aimed to understand India. The Western media outlets have frequently relied on a familiar story of India as the country of gang rapes and robberies. Unfortunately, many of those, who have never visited the country, have taken this as their sole starting point when forming opinion of it. However, the scale of the country and its ever-growing population are so unbelievably big that it would be crazy to try to create one-fits-for-all explanation of its millions of experiences and realities. So I can only share my own experience when I say that we were safe in India despite we took risks by taking the lowest classes on Indian trains and trusting a taxi driver’s help in the middle of the night in Kolkata.

varanasi_2_2
Tyypilliset vastaantulijat Varanasin kapeilla kujilla. // Typical encounters on the narrow alleys of Varanasi.

But I have to admit that I was scared what India would have in store for us when the hassle started already at the Kathmandu airport. Coincidentally India’s President arrived to that airport in Nepal exactly the same time as we left. In consequence, the whole airport of Kathmandu was in chaos and the flights were hours late.  When we finally found our airline’s desk, the plane was just about to close its doors and fly away.

The Delhi airport, in turn, had its own unique apocalyptic atmosphere. Thick, yellow-greenish smog surrounding the city had covered it completely and we realized that we had arrived to our destination only when the plane’s wheels touched the ground. The smog was the worst Delhi had experienced in 17 years and I started to think how the air quality in India’s capital was on a completely different level of terrible when compared to Beijing. When this first impression was created, it was really hard to let it go.

Varanasi_3_2.jpg
Pähkinämyyjät Varanasissa. // Street vendors in Varanasi.

Our image of India only worsened while the Indian government banned the use of its 500 and 1000 notes, we had endless encounters with hasslers and saw ridiculous amount of waste everywhere. You simply don’t throw your rubbish to waste bins, not even in the bigger cities. Nope. There aren’t waste bins in sight so the streets or fields or whatever might just as well do. When I watched the people burning plastic in the bonfires next to their houses, the whole “recycle and sort your waste to fight against climate change” –sentiment we cherish in the North felt completely useless.

But like first impressions sometimes can fail you, our first impression on India did change during the journey. So let’s go and find out what happened during those 3 weeks!

4 thoughts on “India – First impressions will fail you

 1. Yes indeed India is a juxtapose. Indeed if one looks only at the media, it will a sea of negative. Which to us is unfair. Mel has been to India several times on business and yes while the pollution in cities such as NDL and Mumbai are severe, once you are outside of these metropolises it gets better and we are sure you experienced that too! There is so much history in this country that is unknown to the world!
  btw the link to the lower part of the page was not working quite well…

  Liked by 1 person

  1. Hi Mel&Suan and thanks for the comment! Yup, my thoughts exactly regarding the media, it is interesting why they want to reinforce only certain types of stories on India. The air quality was much better in Rishikesh where we headed from Delhi, so the smog definitely wasn’t like that all the way. There are many stories coming from different cities, so stay tuned! 😊

   I’ll check the link, thank you! 🙂

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s