Tihar festivities – The backstage of a rock festival

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Kathmandu_1.jpg

Nyt on vuorossa aika hillitön kuvakimara viimeisiltä päiviltämme Kathmandusta. Tiharia juhlittiin useita päiviä ja koko kaupunki oli koristeltu jouluvaloihin, pigmentistä tehtyihin maalauksiin ovien edessä ja kukkaseppeleisiin. Tuntui, että koko juhla oli omistettu onnen toivotuksille ja pursuaville väreille.

kathmandu_2
Tiharin aikana jopa Kathmandun koirilla oli oma juhlapäivä, jolloin niiden kaulaan ripustettiin kukkaseppeleitä ja otsaan maalattiin punainen tika. // During Tihar even the dogs of Kathmandu had their own day when they got flower necklaces and red tikas to their foreheads.
Kathmandu_3_2.jpg
Melkein jokaisen talon etuovelle oli maalattu pigmenteistä taideteoksia, jotka toivat onnea talon omistajille. // You could these works of art painted on almost every doorstep, which brought luck to the owners of the house.

Palattiin vaellukselta Kathmanduun juuri parahiksi tämän valon juhlan ajaksi. Tihar on toinen Nepalin suurista festivaaleista, joka järjestetään yleensä pari viikkoa Dashainin jälkeen. Meillä kävi siis aikamoinen tuuri, että osuttiin Nepaliin juuri lokakuuksi, kun Kathmandu oli koristautunut parhaimpiinsa.

Tiharin aikana vietettiin yksi päivä käyden Wanderlustin porukalla Kathmandun lähistöllä olleilla alueilla. Ensimmäinen kohde oli Dakshikalin temppeli, jossa länsimaisia turisteja ei tullut paljonkaan nähtyä. Kaikille verenhimoisille tiedoksi, että täällä uhrataan kukkoja jumalille.

tihar_1tihar_3

Temppelillä käynnin jälkeen suunnattiin syömään Newari-heimon herkkuja Kirtirpuriin kattoterassille. Julius sai kunnian maistaa “monkey ballsia” eli puhvelin luuydintä käärittynä mahalaukkuun, ja voitte päätellä herran makuelämyksen kuvista. Elkää kysykö, miten se apina liittyy asiaan. Tarjolla ois ollut myös silmiä, aivoja ja oikeastaan kaikkea mitä puhvelista irti saa. Suurin osa meistä muista tyytyi hannareina kuitenkin vaan Newari-heimon pitsoihin ja riisiolusiin.

tihar_6tihar_4tihar_2Tän jälkeen matkattiin vielä Bhaktapurin kaupunkiin nepalilaiselle rokkifestarille. Kävi niin onnekkaasti, että joukossamme oli nepalilainen rokkikukko, jonka avulla päästiin lavan taakse ihmettelemään muusikkoja. Kaikki esiintyneet bändit näytti olevan yhtä suurta perhettä, joista kukin kävi vuorollaan runsaspäisen yleisön edessä vetämässä setit. Vaihteeks heiluin kameran kanssa pitkin backstagen puskia, mutta yks kaks tuli hihasta nappaisu ja löysin itseni lavalta ottamassa kuvia muusikoista. Mikäs siinä, oli mielettömän hauskaa!

Koko ilta oli ihan paras tapa päättää meidän Nepalin reissu. Kiitos ja kumarrus jokaiselle ihmiselle ja otukselle, joka kohdattiin Nepalin osuuden aikana!

tihar_7tihar_5

So it’s time for a huge amount of photos from our last days in Kathmandu. Tihar was celebrated for many days and the whole city of Kathmandu was full of Christmas-looking lights, paintings made with pigment colours and flower garlands. It seemed that the festivities were completely dedicated for the wishes of luck and bursting of colours.

We returned from our trekking trip just on time for this festival of lights. Tihar is the second of the two largest festivals in Nepal and it’s celebrated two weeks after Dashain. We had enormours stroke of luck that we came to Nepal in October, as we could experience both festivals and see Kathmandu decorated beautifully.

festival_2At the time of Tihar, we spent one day by going to the areas right before Kathmandu. Our first destination was the Dakshikali temple, which apparently wasn’t the top choice for Western tourists as we couldn’t see others besides us. All of you bloodthirsty creatures might enjoy the fact that here you can see roosters sacrificed for the gods.

festival_1festival_5After the temple we went to eat the Newari treats in the rooftop terrace in Kirtipur. Julius got the honor to taste “monkey balls” or in other words buffalo’s bone marrow wrapped in the buffalo intestines. You may see his face from the pictures and guess how these goodies tasted like. Don’t ask why they call it monkey balls, I have no idea. This Newari restaurant also had buffalo’s eyes, brains and basically everything you could ask for. However, most of us were too afraid of the mighty snacks of Newari tribe and just ate the more conventional Newari pizzas and drank rice beer.

festival_11festival_12

After this we traveled to another city, Bhaktapur to enjoy Nepalese rock festival. Luckily we had the Kathmandu’s best and badassest rockstar with us so we could get entrance to the backstage. All the bands on this festival seemed to be a one big family and one by one they all performed to a large audience. As per usual I took random photos here and there with my camera in the backstage when suddenly I was asked to go up on the stage and take pictures of the playing musicians. It was so much fun!

festival_15festival_9

This night was  absolutely the best way to end our journey in Nepal. Many many thanks to all of you who were part of it and I really hope we’ll meet you again to enjoy that “pineapple pen” –video once again!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s