Annapurna Circuit – Sunrise at Poon Hill

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

annapurna_2_14_2

Päivä 12 – Päivä 13 

Tatopanista matka jatkui Ghorepaniin, ja päivä oli jälleen täynnä nousua ylöspäin. Oli mahtavaa vetää keuhkot täyteen ilmaan metsäreiteillä, ja ylös kiipeäminen sujui huomattavasti paremmin kuin ylemmillä osuuksilla. Päivän päätteeksi oli vuorossa jälleen kylmä suihku ja kietoutuminen kaikkiin mahdollisiin vaatekappaleisiin, joita oli tullut otettua mukaan vaellukselle. Kirosin itseni alimpaan hornaan, että olin unohtanut merinovillaisen villatakkini hömelyyspäissäni Korean lentokoneeseen. Onneksi kamiina pelasti iltatohinat jälleen, ja jäseniin virtasi kauan kaivattua lämpöä.

annapurna_2_21

annapurna_2_16
Opiskelijabudjetin etuja. // Being on a budget has its benefits.

Aamulla oli vuorossa herätys neljän aikaan, jotta pääsimme seuraamaan auringonnousua Poon Hillille. Kyseessä oli aiempia nousuja vähän vaatimattomampi 3210 metrin nyppylä, jolta oli upeat näkymät läheisille vuorille. Poon Hill on yksi suosituista trekkikohteista Annapurnalla, ja sen kyllä huomasi. Porukkaa oli aamuhämärissä aivan pipona kiipeämässä portaita ylös, ja koko mäen rinne oli jo täynnä iloista pulputusta, kun kapusimme viimeiset askeleet. Mutta mitäpä siitä! Kyllä sieltä löytyi puskista spotteja, joissa pystyi kuvittelemaan olevansa ainut sielu koko rinteellä ihailemassa, kun aurinko vihdoin valaisi koko Annapurnan alueen vuoriston.

Matka jatkui aamuisen kukkulan valloituksen jälkeen vielä trekin viimeiseen majapaikkaan, pieneen Hilen kylään noin tunnin päässä Birethantista. Loppumatkan tunnelma oli jo huumaava, sillä ei totta vie tarvinnut enää nousta mihinkään. Illalliseksi saatiin kotitekoista pitsaa (oli pakko mainita illan ruokalista, koska tää on edelleen sijalla numero 1 tällä reissulla syödyistä pitsoista!), perinteiset korttimatsit ja nepalilaisen leffateollisuuden helmiä. Ilmassa oli lopun tuntua.

annapurna_2_17_2Annapurna_2_24_2.jpg

Day 12 – Day 13

Our journey from Tatopani continued to Ghorepani and this day was once again full of ascend. It was wonderful to breathe your lungs full of air and take the steps without difficulties, which wasn’t always the case in the higher altitudes. At the end of the day, it was once again time for cold shower and putting on all the warm clothes that could be found from the backpacks. At this point, I wasn’t too happy that I had forgotten my merino wool cardigan to the Korea-Nepal plane. Luckily the stove in the dining hall warmed up our cold muscles and brought light to the darkening evening.

annapurna_2_18annapurna_2_20In the morning we woke up at 4am because of the famous sunrise at Poon Hill. This was only a modest 3210 metre hill but it had amazing views to the nearby mountains. Poon Hill is one of the popular spots in Annapurna since it’s the crossing point of different trekking routes. This fact was proven as we saw huge amounts of people climbing the stairs to Poon Hill right before us. The whole hill was full of joyous talk, as we took the final steps in the stairway to see the spectacular views. But really, it doesn’t matter that there are so many other people as you will easily find a spot where it feels that you are the only one witnessing the whole Annapurna range shimmering in the first sunrays.

Annapurna_2_22_3.jpgannapurna_2_23_2After we had conquered the Poon Hill in the sunrise, we continued our trek to the very last lodge on our way in a small village of Hile (about an hour way from Birethanti). As it was almost the very last day, we were all a bit exhilarated that the trek was almost done and there wouldn’t be any more ascends. For dinner we got homemade pizza (I had to mention this because it still holds the top spot of all the pizzas we have eaten on this journey!), traditional card tournament and the finest examples of Nepalese movies. You could feel that the finish line was near.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s