Annapurna Circuit – It all begins with a single step

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Annapurna_21_4.jpg

Ah Annapurna (kaikki ne neljä vuorta)!

Vaeltaminen maailman korkeimpien vuorien juurella oli varmasti yksi tän reissun odotetuimpia etappeja. Valmistelu alkoi jo hyvissä ajoin, kun kävin kotiuttamassa elokuussa Eccon Biomit rinkkaan ja ajamassa niitä sisään Nuuksion kansallispuiston maisemissa. Kengät oli kevyet, eikä rakkoja tullut koko reissulla eli meikämimmin jalkaan sopi vallan mainiosti. Ainut nootin paikka on kenkien kärjen materiaali, joka ei kestänyt raapivia matskuja (kiviä, juurakoita), vaan jätti jälkeensä elämää nähneet kengän kärjet. Jullen Northfacen vaelluspopoissa vastaavaa ongelmaa ei ollut. Vahva suositus myös Vantaan Eccon outletille, joka tarjosi kukkaroystävälliset hinnat. Eikä oo ees maksettu mainos!

Annapurna_16_3.jpgAnnapurna_14_5.jpg

Annapurnan kierros on yks Nepalin suosituimmista ja parhaiten reititetyistä vaelluksista. Tavallisesti kierrokseen menee noin 12-16 päivää ja tallustella saa reittivalinnoista riipouen 180-230 kilsaa. Ihan kepeä huviretki lähimetikköön siis… Otettiin eräästä trekkitoimistosta matkaan mukaan opas ja luvat Annapurnan luonnonsuojelualueelle. Reitti on sen verran hyvässä kunnossa, että ilman opastakin pärjää, mutta kannattaa tarkistaa matkavakuutuksen printit tarkkaan. Meillä oli oltava opas mukana, jotta kämmin sattuessa oltaisiin saatu hoidot korvattua.

Luonto on tuolla kierroksella aivan ä-l-y-t-ö-n! Muutamassa päivässä köpötellään trooppisten viidakoiden kuumuudesta ylös lumihuippuisten vuorten pakkasöihin. Monta kertaa mun oli nipistettävä itseäni aamupöpperössä varmistaakseni, etten yhä unelmoinut Härmän aavoilla lakeuksilla näille huipuille kiipeämisestä. Toivottavasti kuvista välittyy edes osa tunnelmista.

Annapurna_13_2.jpgAnnapurna_17_4.jpg

Kuten joskus sata vuotta sitten mainitsin, Annapurnalle on tosiaan rakennettu teitä, ja vaellusta voi lyhentää jeeppiajelulla. Matkan varrelta löytyy myös pari lentokenttää ja 4200 metriin asti teemajataloista löytyi kohtuu toimivat wi-fit sekä sähköt. Näin ei ollut viitisen vuotta sitten, joten paljon on muuttunut!

Annapurnan kierros on kuitenkin säilyttänyt viehätysvoimansa, ja ainakaan meitä tiet eivät sen suuremmin haitanneet. Ennen kierrosta kelasin, että siellä on joku suvinen asvalttityömaa pystyssä, mutta aikamoisia hiekkaisia kinttupolkuja ne tiet ovat yhä. Oppaan kertoman mukaan teiden valmistuminen oli paikallisille ensin karnevaalin paikka, mutta nyt ohi huristelevat turistit ovat alkaneet mietityttämään tyhjiä rahakirstuja kolkuttelevia majatalon pitäjiä. Jeeppejä ja muita kulkuneuvoja kulki meidän kokemuksen mukaan teillä kuitenkin vain harvakseltaan, joten suuri huolenaihe se ei vielä ole vaelluksen kannalta. Annapurnassa oli myös se mainio puoli, että teitä oli mahdollista vältellä vaihtoehtoisilla vaellusreiteillä. Joten älkää huoliko kehityksen rattaista, puita voi halata yhä!

Annapurna_15_4.jpg

Oh Annapurna (all four of them)!

Trekking at the foot of the world’s highest mountains must have been of the most anticipated things we had planned for our RTW journey. The preparations started well in advance when we bought our trekking boots and broke them in at the Finnish national park, Nuuksio. Although the choice of trekking boots really depends on your personal preferences, I must give a shoutout to Ecco’s Bioms (this isn’t a paid commercial!). They were light and didn’t get any blisters while using them so they fitted perfectly. The only minor thing I could complain about was Ecco’s choice of material to the shoe’s front. After several days of climbing on rocks and trekking over the tree roots, the tip of the shoe was scratched. Julius, however, didn’t have the similar issue with his Northface boots.

The Annapurna Circuit is one of the most popular trekking routes in Nepal and this also meant that it was easy to navigate on its several paths. Usually Annapurna Circuit takes 12-16 days to complete and it’s about 180-230km long, depending on your route choices. So teeny tiny daytrip to nearby forest… We booked a guide and licences to enter to the Annapurna Conservation area from trekking agency in Kathmandu. However, the trekking routes in Annapurna region are so well-maintained that it’s easy to survive and navigate without a guide. But check the conditions in your travel insurance first – ours didn’t allow trekking without a guide so we opted to take one with us through the agency.

Annapurna_18_2.jpgAnnapurna_20_10.jpgThe nature at Annapurna region was unbelievable! In a few days, you’ll experience the heat in tropical jungles and then move to the cold frosty nights at the top of the mountains. On many mornings I had to pinch myself so that I would believe I wasn’t dreaming the beautiful landscapes! Hope the pictures here convey even a bit of the atmosphere at Annapurna.

Like I mentioned about hundred years ago in this post, Annapurna Circuit has witnessed a rapid development in recent years in a form of road construction and you can nowadays shorten the trekking time by a jeep ride. You can also find a couple of small airports along the journey and wi-fi as well as electricity work up to 4200 metres. This wasn’t the case five years ago so a lot has changed!

Annapurna_19_6.jpg

Despite the rapid development, Annapurna Circuit hasn’t lost its charm and we weren’t really bothered by the existence of roads. Before I actually saw the conservation area, I only had this thought of huge asphalt construction sites in my mind. Luckily, this wasn’t the case but the roads were barely looking like they would fit a huge jeep on them. Our guide told us that first the locals were unanimously celebrating the roads but after realizing that the tourists are now able to just drive through the first villages, the tea house owners have started to think more negatively about the development. According to our experience, however, there weren’t that many jeeps or other transportation driving on the roads. Also, you were able to avoid the roads well with alternative routes so it wasn’t an issue. So don’t worry, the tree hugging activities are still possible at Annapurna Circuit!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s