Seoul, soaps and stroke of luck

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Seoul_103.jpg

Jos mulla olisi joku sielukas vitsi tähän alkuun, niin sijoittaisin sen tähän (puujalalla on hyvä aloittaa). Jatketaan nyt kuitenkin sen matkakertomuksen pariin.

Meille tuli muutama mutka matkaan yrittäessämme tavoittaa kaksisiipistä lennokkia Pekingistä Kathmanduun, ja näytti kovasti siltä, että edessä oli välilasku jollakin Aasian monituisista kentistä. Tunnetusti välilasku voi olla matkailijan paras ystävä tai pahin painajainen riippuen kohteesta ja lentokentästä. Meitä onni potkaisi välilaskupysäkissä kuitenkin niinkin hyvin, että pääsimme viettämään 23 tunnin pikapyrähdyksen Soulissa. Vuorossa siis viimeinen stoppi pohjoisten valtojen eturintamassa ennen viiden kuukauden samoilua globaalin etelän sydänmailla!

seoul_3Ja jotta onnenpotkut eivät loppuisi siihen, kaupungissa asuva ystävämme Miona ja hänen poikaystävänsä tarjosivat mahottoman hyvän kaupunkikierroksen. Kumpikin tuntee Soulin kulmat kuin omat taskunsa, ja saimme ihmetellä kansallispäivän kostyymejä, välkkyviä mainostauluja, perinteikkäitä eteläkorealaisia taloja ja korkealle kohovia lasipytinkejä. Ja olihan siinä oma kutkutuksensa, kun ymmärtää olevansa 50 kilometriä maailman kuumottavimman erakkovallan etuovelta.

Meillä on ollut kumma tuuri osua eri kaupunkeihin juuri juhlapyhien aikaan, ja myös Soul oli täynnä kansallishenkistä karnevaalitunnelmaa. Kaduilla oli lukuisia oman elämänsä perfomanssitaiteilijoita ja katukauppiaita nostattamassa vaeltelevien ihmislaumojen fiilistä.

seoul_6

Meinasin haljeta ilosta nähdessäni Lushin saippuakaupan yhdessä kadunkulmassa ja singahdin sisään ääntä nopeammin. Sain Suomessa majaillessani tästä saippuakeitaasta vain akuutin päänsäryn, mutta Moskovaan matkailtuani totesin, että Lushin shampoosaippuat on pelastus leiditravellerien hapsuille. Nämä ei jätä rasvaista kuontaloa, eikä räjähdä reppuun kuljetuksissa! Ikävä kyllä jouduin pettymään karvaasti nähdessäni 15 euron hintalapun saippuapalojen kyljessä (Toim. huom. tarkistin just Suomen hinnat ja yhtä pilvissä sielläkin. Äiti-Venäjä siis pelasti meikäläisen rahapussin!). Jätin siis suolaisen hintaiset saippuapalat kauppaan, ja kävin sen sijaan hakemassa makean soulilaisen vohvelin suupieleen. Prioriteetit kunnossa.

Kiitos Soul ja Miona huipusta illasta! Pyrähdys oli aivan liian lyhyt, mutta lentokenttäjunassa luvattiin jo palaavamme jonain päivänä!

seoul_8

seoul_5

We had minor challenges to get flights from Beijing to Kathmandu since the booking systems didn’t offer any direct flights for this route. After a bit of searching and comparing the prices, it seemed almost certain that we should opt for a layover in one of the many international airports in Asia. For travellers, the layovers can be the best part of the flight or alternatively, their worst nightmare. We had an amazing stroke of luck since we got the option to spend 23 hours in Soul before continuing to Kathmandu. So it was time for the last stop in the North powers before heading to a 5-month trip to Global Southern landscapes!

seoul_402

And as if we weren’t lucky enough already, we also got to meet our friend Miona and her boyfriend who live in Seoul and kindly showed us around the city. Both of them know the best spots in Seoul very well and during our evening stroll in the centrum we got to see the beautiful national costumes, flashing billboards, traditional Korean houses and high, shiny skyscrapers. And of course, there was this special feeling when you realize that you are 50 kilometres from the doorstep of the world’s last hermit kingdoms.

We have this random ability to visit countries when they celebrate their biggest festivals. This was the case in South Korea too as Koreans celebrated their National Foundation Day. Thus, it meant that the streets of Seoul were full of people who enjoyed the performances and offerings of street vendors. The more, the merrier!

seoul_7

While wandering around the festive city, I was overjoyed to find a Lush store. Back in Finland I used to get a massive headache whenever visiting the store but in the first days of our trip in Moscow, I realized that these soaps are the best friends of lady travellers. The hair doesn’t feel sticky after wash and most importantly, these won’t explode to your backpack! Unfortunately, I was left disappointed after I saw the 15 euro price tag on the soaps (just checked the online prices in Finland and it seems that visit to the store in Mother Russia saved my bank account….). So I left the little too expensive soaps to the store and went to buy the best waffle in Seoul. Ladies gotta keep their priorities, you know.

So thank you once again Seoul and Miona for the wonderful 23 hours! As we promised in the train back to the airport, we will be back some day!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s