Goodbye China! – But first the Lama Temple

Hey there, in case you aren’t among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

kiina_9Viimeisinä päivinä Pekingissä kävimme vielä tiibetinbuddhalaisessa luostarissa, Lama Templessä, hakemassa onnea ja tuuria tuleville reissukilometreille. Jos jonkinlaista temppeliä, monumenttia ja pytinkiä on tullut nähtyä matkan varrella, mutta Lama temppelin vaikuttavuutta lisäsi mahdollisuus osallistua suitsukkeiden polttamiseen.

Jokainen sai siis halutessaan käydä hakemassa temppelin sisäänkäynniltä kasan suitsukkeita, joita poltettiin temppelin useilla alttareilla. Tää oli varmaan toinen kerta mun elämässä, kun sain käteeni näitä perin hengellisiä savuja saati sitten, että sytytyttelisin niitä onnistuneesti. Pieni epävarmuustekijä oli toki myös, kuinka alttarilla tulisi toimia, jos ei harjoita buddhalaista uskontoa – emme halunneet missään nimessä loukata ketään pölhöilemällä ympäriinsä hartauksissa. Siinä sitten suitsukehurmiossa iskettiin koko paketillinen tuleen samalla kertaa vain todetaksemme, että ei se ollutkaan ihan niin hyvä idea. Voitte kuvitella, että kokonaisesta paketillisesta lähtee aikamoinen savu ja sade kuumaa tuhkaa suoraan räpylöille.  Vasta poistuessamme temppelin ovista todettiin perin hyvin piilotetusta taulusta, että yleensä näitä poltetaan kolme kerrallaan (jotta riittäisivät myös ensimmäistä alttaria pidemmälle). Ei ihme, että kiinalaiset vierustoverit katsoivat vähän pitkään, kun leidi yritti savustaa itsensä ulos heti ensi alkuun!

Lamatemple_102.jpg

Lama Temple on tiibetiläisen buddhalaisuuden yksi päätemppeleistä Tiibetin ulkopuolella, joten mistään syrjäkylän hökkelistä ei ole kyse. Temppeli oli suljettuna yleisöltä kolmisenkymmentä vuotta Maon loiston päivinä, mutta nykyisin se on sekä toimiva munkkiluostari että hurjan suosittu turistikohde Pekingissä.  Mielenkiintoinen yksityiskohta tässä tiibetiläistä buddhalaisuutta harjoittavassa munkkiluostarissa on Tiibetin autonomiaa ja itsenäisyyttä tavoittelevien liikkeiden kohtalo kiinalaisessa yhteiskunnassa. Myönnän olevani asiaan perehtymätön sen syvemmin, mutta oli hämmentävää nähdä täydessä toiminnassa ja kaikelle kansalle avoinna oleva temppeli, kun poliittisella tasolla tiibetiläinen kulttuuri, luonnonvarat ja vapaus on ollut pitkään alistettuna kiinalaisen vallankäytön alle. Mene ja tiedä.

Lamatemple_5.jpg

Lamatemppeli on täynnä taidetta, patsaita ja veistoksia, ja kenties käsittämättömin näistä esineistä on 26-metrinen Buddhan patsas, joka on veistetty yhdestä ainoasta puusta. Pieneen tajuntaani ei edes mene kuinka suuri se puu on itsessään aikoinaan ollut. Ja miten kummassa patsas on saatu pystytettyä temppelin sisälle? Poistuessa temppelistä mielessä oli pyöri vain ajatuksia tiibetiläisestä sisukkuudesta.

Ja seuraavassa postauksessa suunnataan Souliin, Etelä-Koreaan!

lamatemple_3

On the last days in Beijing we visited the Tibetan Buddhist lamasery, the Lama Temple, in order to receive good fortunes for our journey. After seeing quite a bit of temples, monuments and all kinds of decorated buildings, it would be easy to say that the Lama Temple was just one of many touristy sights that are so common in Beijing. But the special thing (at least for me) in the Lama Temple was their ability to engage the visitors to the activities inside the temple.

In practice this meant that you were able to obtain incense from the entrance and burn in the altars of the lamasery. This must have been the second time in my life that I had even touched incense let alone that I would have burned it. There was a slightly anxiety involved how we should behave at the altars since we are not Buddhists – and in no circumstance we would want to offend anyone by unintentionally messing up the religious ceremony. Still, quite eagerly we took the whole bunch of incense from the package and put the whole thing on fire only to realize that it was not such a good idea. You can imagine how much smoke and burning ash is created when you light fire to tens of incense sticks at the same time. Only when we left the temple, we realized that there was a well hidden sign at the doors, which stated that usually people burn 3 sticks at the same time (so that the package would last to the other altars as well… hindsight 20/20). No wonder the Chinese visitors stared while I was trying to smoke myself out of the temple at the first altar!

lamatemple_2
Elkää tuomitko suitsukenippua! // Be nice, don’t judge my bunch of incense. 

Lama Temple is one of the main temples of Tibetan Buddhism outside Tibet and during the Mao’s reign it was closed from the public for thirty-some years. Nowadays it’s both a home to Tibetan monks as well as popular tourist sight in Beijing. Pretty interesting detail here is the relationship between the Tibetan society (especially its movements for autonomy and independence) and Chinese rule on a high political level. I must admit that my insight on these political matters is not so comprehensive that I could discuss the matter extensively but it caught my attention that this Temple is fully working and open to public while at the same time Chinese and Tibetan societies continue to have conflicts over the proper use of natural resources, expression of one’s culture and religion as well as the contentious claims for autonomy and independence. Given the importance of the Lama Temple to Tibetans and their culture, it’s a bit difficult for me to comprehend why China allows its existence in its current form (which is a good thing!). Maybe some of you can enlighten me on this matter.

Lamatemple_4.jpg

Anyways, after this loooong political ramble, I must say that the art works and statues at the Lama Temple were very beautiful. The most stunning (and probably the most famous as well) is the 26-metre high statue of Buddha, which is carved from one tree. I can’t even imagine how big the tree must have been. And how on Earth they have been able to erect the statue to its current place? When we left, the only thing I could think about was the perseverance of Tibetans.

And in the next post we’ll head to… Seoul, South Korea!

5 thoughts on “Goodbye China! – But first the Lama Temple

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s