Beijing attractions – Go to Summer Palace!

Hey there, in case you are not among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! Enjoy!

Kesap_5.jpg

Kuten taisin jo edellisessä postauksessa todeta, Peking on kulttuuripäristelijöiden paratiisi. Ikivanha kaupunki tarjoaa keisarillisia kierroksia, mahtavia muureja ja tietenkin valtavan määrän muita turisteja, jotka kaikki haluavat ikuistaa isä-Maon sympaattiset kasvot kotialbumiin. Kaikesta ikonisuudestaan ja hypetyksestään huolimatta Tiananmenin aukio ja Mao lähinnä aiheuttivat mulle vilun väristyksiä. Liekö kyseessä ollut joku politiikan opiskelijan ammattitauti, mene ja tiedä. Kielletty kaupunki taasen oli täynnä turisteja ja muovihärpäkkeitä myyviä katukauppiaita. Lisäksi Pekingin ilmanlaatu pisti kasvihuonevaihteen päälle, joten härmäläiselle tuli siinä muiden turistien hellässä puristuksessa pakokauhuinen tarve syöksyä läheiseen keisarilliseen jokeen. Ei säväyttänyt siis sekään.

Kesap_7.jpg

Mutta se keisarin kesäpalatsi! Siellä oli laajalti lääniä tutkittavaksi, ja upeita rakennuksia. Kesäpalatsi on erään metrolinjan viimeinen pysäkki (muisti pettää tässä kohtaa, että minkäköhän linjan), joten paikan päälle pääsee kätevästi keskustasta, vaikka matkaa onkin 15 kilometriä. Kesäpalatsi toimi nimensä mukaisesti aikoinaan keisarillisena lomakohteena ja ensimmäiset rakennukset huojuivat kukkuloilla jo lähes tuhat vuotta sitten. Tosin 1800-luvulla britit ja ranskalaiset pistivät matalaksi suurimman osan rakennuksista oopiumin tähden, joten keisarillista loma-asuntoa on tämän jälkeen hartaasti korjailtu. Ja tuhottu taas ulkomaalaisten päristellessä Pekingiin valloitushurmiossa. Meille alkoi muodostua jo jonkinlaiseksi peliksi löytää kylttejä, joissa oli kaikissa lähes identtinen teksti: “Britit ja ranskalaiset tuhosivat myös tämän rakennuksen.” Täällä ei ole kulttuurikohteita paljon säästelty.

kesap_4

Lippuluukulla sitten välähti, että meillähän on muuten kansainväliset opiskelijakortit mukana. Riemastus oli melkoinen, kun muovikorttia vilauttamalla saatiin pääsyliput palatsiin puoleen hintaan. Onneksi suurin osa jo käydyistä kohteista oli ollut ilmaisia, joten ei mennyt nuudelirahoja paljolti hukkaan. Muistakaa siis vilauttaa ISIC-korttia joka nurkalla ja luukulla!

Kävellessä pitkin aluetta saattoi ihastella temppeleitä, keisarillisia asumuksia ja järveä, jossa on joskus ylväästi soudeltu vuosisatoja sitten. Kesäpalatsista löytyi myös teitä ja polkuja, joissa muualla vallinneet turistilaumat unohtui nopeasti. Eräälle kalliolle kavutessa tosin herätettiin kummastusta puutarhan huoltajassa, joka rapsutti teitä harjallaan. Siinä hän tuijotti hiljaa koko 15 minuuttisen ajan pahaenteisen näköisenä. Todettiin, että oli parempia poistua vähin äänin kukkuloilta kuvien kanssa kuin odotella kiinalaista kirousta loppumatkaksi niskaansa. Toivottavasti toipui järkytyksestään.

Vahva suositus Kesäpalatsille, jos haluaa hetkeksi paeta Pekingin häslinkiä!

Kesap_101.jpg

As I may have stated in the previous post, Beijing is the place to be for culture enthusiasts. Ancient city offers tours in the imperial landscapes, majestic walls and of course enormous amount of other tourists who all want to capture father Mao’s sympathetic and culturally tolerant face to their photo albums at home. Despite its iconic status, I found seeing Tiananmen Square and Mao a rather chilling experiences. Guess this might be the syndrome of every other political science student out there. The Forbidden City then again was full of tourists and street vendors with all kinds of plastic toys and souvenirs to sell. In addition, the Beijing smog had found yet another smoky level, which created a sudden urge to jump to the imperial river in order to escape the tourist masses. So it was not impressing experience either.

Kesap_6.jpg

But the Summer Palace, that was something! There were huge areas and beautiful buildings to explore. The Summer Palace is the last of one the many Beijing subway lines (I just can’t remember which one) so it was really easy to reach from the centrum although the distance was about 15 kilometres. The palace was the summer residence of Chinese emperors and first of the buildings were constructed nearly thousand years ago. However, in the 17th century Brits and French perceived that these areas were wonderful targets for a little destruction in the name of opium. After the Anglo-French forces had performed their war show on the Chinese grounds, the Summer Palace was rebuilt. And then it was destructed again by the foreign forces. It became a little game for us to find these signs next to the Summer Palace buildings which all stated almost the identical phrase: “Brits and French forces destroyed also this building in the 17th century”. Guess culture was not a popular subject to protection at that time.

kesap_2

While being at the ticket counter we figured that we actually had international student cards with us. By showing that plastic card we got the tickets with half-price, which was of course a pleasant surprise. Luckily the sightseeing activities we had already done were free or almost free so we didn’t lose precious money for noodles too much. So if you are a student or recent graduates like us, remember to show that plastic fantastic in every counter and every ticket officer you can find!

During our peaceful tour at the Summer Palace we could see temples, imperial buildings and a large lake where the emperors and aristocrats had sailed hundreds of years before. You could also find routes and paths without any other tourists in the Summer Palace so the masses of other people could be forgotten quite easily. After we climbed to one of the many rocks of the palace, there was a strange encounter with the local gardener. As we took gazillion pictures, he only stared with an ominous look at us and didn’t utter a single word during the 15 minutes we were there. We thought that maybe it was better to just leave quietly so that there wouldn’t be any Chinese curses on us for the rest of our journey. I hope the old gardener could recover from the shock.

Strong recommendation for the Summer Palace if you want to escape the Beijing noises for a while!

Kesap_802.jpg

2 thoughts on “Beijing attractions – Go to Summer Palace!

    1. Thanks for the nice comment! 🙂 I’m not a huge fan of crowds either and in that sense Beijing is a bit challenging city. But luckily there are peaceful places if you know where to search.

      Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s