Train travel Siberian style – part two

Hey there, in case you are not among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below! 

Ja vielä jatketaan junarustailujen parissa toisella osalla. Naattikaa ja iloista perjantaita!

Trans-Siperia_10.jpg
Tauko asemalla. // Break at the station.

Turvallisuustaso on täällä hyvä. Suurimmalla osalla kolmannessa luokassa matkustavista on ollut älypuhelin, joita on ladattu kohtuullisen innokkaasti vaunun päistä löytyvien pistokkeiden avulla. Olipa jollakin jopa omenaosaston Ipad mukanaan, joten kaikkein köyhimmistä kulkijoista ei kyllä ole kysymys. Ketään ei siis varsinaisesti kiinnosta, vaikka näpelöisit kosketusnäyttöä ja muuta elektroniikkaa kellon ympäri, mutta piilotin oman luurini nukkumisten ajaksi tyynyyn. Lisäksi suuremmat matkatavarat voi laittaa alapetien alta aukeavaan laatikkoon, joten potentiaalinen nyysijä joutuu ryöväämään myös mut mukaansa, mikäli aikoo päästä käsiksi arvotavaroihin. Hyötysuhde ois siinä vaiheessa aika onneton… Naisilla on myös huomattavasti mukavammat oltavat avovaunussa, kun silmäpareja ja korvia on paljon mahdollisten läheisyyden kaipailijoiden varalle.

Matkan ainut miinuspuoli on vessat, jotka on alkaneet haista elämää nähneille kolmen matkapäivän jälkeen (toim. huom. just kun pääsin känisemästä tästä, niin vessat siivottiin!). Tääkin riippuu junista, ja joissakin voi olla uudempaa kalustoa ja puhtaammat olosuhteet. Vessapaperia joko on tai ei ole, ja näitä hotellihelpotuksia kokiessa alkaa ymmärtää “toimii kuin junan vessa” sananlaskun sen kaikissa visaisissa merkityksissä. Onneksi suomalaiset ovat katajaista mökkikansaa, joten selviytymisriitit vessalöyhkän unohtamiseksi on jo hallussa.

Trans-Siperia_2.jpg
Chillailua junassa. // Just chilling.

Multitaskaaville aikataulunörteille Trans-Siperian junassa matkaaminen on loistavaa shokkihoitoa. Kun ei oo nettiä tai joskus edes sitä runsaan tarjonnan ruokakauppaa ulottuvilla, ylikierroksilla käyvä mieli rauhoittuu. Sitä muistaa olennaiset asiat! Matkapäivät kiertyvät syömisen ja nukkumisen ympärille: on aamutee ja aamupala, päivätee, ruokaa, taju kankaalle koko vaunuosastolta pariksi tunniksi päiväunien merkeissä, jälleen ruokaa ja teetä, yleistä makoilua, löllöilyä ja kortinpeluuta ja mahdolliset iltapalat.

Parasta seurattavaa on meidän Irkutskin naisten ruokafiestat monta kertaa päivässä: kasseista kaivetaan tuoreita omenia, leipää, juustoja, pähkinöitä, revittyä kanaa, salaattia, tomaatteja… Ja tietysti teetä! Pajatus ruoan äärellä jatkuu joka kerta tunnin verran. Teen juomisen ja meidän käpyset nuudelisopat mahdollistaa jokaisesta vaunusta löytyvä samovaari, josta voi hakea kuumaa vettä niin paljon kuin jaksaa kantaa. En ehkä enää ikinä katso VR:n tarjoiluja samalla tavalla…

Trans-Siperia_4.jpg
Ruokafiesta vs. nuudelisoppa. // Food fiesta vs. noodles.

Yksityisyyttähän täällä ei varsinaisesti ole, mutta venäläiset ei tunge iholle. Sun petisi on sun linnasi, ja jokainen pedin päähän istahtanut kanssamatkailija on kysynyt, saako jakaa jalkopään hetken istumista varten. Matkan ehdottomasti hellyttävin osuus tapahtui yhtenä tavallista kylmempänä aamuna, kun nukuttiin Juliuksen kanssa molemmat alapunkissamme kuola poskella pelkän lakanan turvin. Irkutskin Katjushka oli noussut aikaisin, ja unen läpi näin kuinka hän kävi levittämässä meille molemmille paksut huovat päälle. (Lisäys jälkeenpäin: sama nainen tarjosi myös kyydin meille Baikal-järvelle matkaavaan minibussiin Irkutskissa. Ilmeisesti oltiin eksyneiden lampaiden näkösiä.)

Mikään ei voita minttuteetä kirjan kanssa ja päämäärätöntä tuijottelua Siperian maisemiin. Hektisen kevään ja kesän jälkeen mieli lepää! Ja loppuun parahin neuvo Siperiaan: älkää uskoko höyrypuheita Googlessa, vaan tulkaa kokemaan tää itse!

Trans-Siperia_11.jpg
Dostojevskia ja teetä. // Dostoevsky and tea.

Here comes the part two of Trans-Siberian train travel stories! So we’ll continue with my night notes on the train. Enjoy and have a wonderful Friday!

———

The level of security here is good. Most of the passengers in the third class have smart phones, which have been eagerly charged in the sockets found from both ends of the train. There were some Ipads too, so I guess the travellers in this class are not the poorest ones. Thus, no one is particularly interested if you roll around with your electronics all day long but I decided to put my phone inside my pillow when sleeping, just in case. In addition, the bigger luggage and backpacks can be stored under the lower bunks so the potential stealers have to take me with them if they want to get their hands to the valuables. This is a pretty bad deal on their part… Women might also be more comfortable in the open compartments since there are more eyes and ears to watch for the shady men coming too close.

The only minus in this journey has been the toilets, which have begun to smell quite exotic after three travel days (addition afterwards: just when I stopped the quietly complaining about this, they were cleaned!). But this is dependent on trains and sometimes there might be newer compartments in use, which ensure cleaner conditions. The availability of toilet paper is another game to play when you have no other things to do: you can bet that there is some or there isn’t. You never know for sure. So better to bring your own if you don’t want to be overly adventurous with your hygiene.

trans-siperia_7
Jekaterinburgin valot. // Lights of Yekaterinburg.

Traveling in Trans-Siberian train is a perfect opportunity for multitasking timetable nerds like me to slow down and breathe. When there is no Internet available or sometimes not even grocery stores with abundance of goods, the overly energized mind calms down and focuses on the most essential things. The travel days are organized around eating and sleeping: there is the breakfast (or breakslow lol) and breakfast tea, tea during the day, lunch after which the whole compartment dozes off for couple of hours, more food and tea, chilling, playing cards or reading books and then, finally, the bites of food in the evening.

One of the best parts of our travel days has been to observe the food fiestas of our ladies traveling to Irkutsk. Their bags have been full of fresh apples, bread, cheeses, nuts, pieces of chicken, salad, tomatoes, you name it… And of course tea! This fiesta and discussions in Russian will last for an hour every time. The samovar placed in each compartment provides unlimited hot water to make possible the endless mugs of tea and our budget noodle soups. It seems that I will never perceive the train services in Finland (or anywhere else for that matter) in the same way….

Trans-Siperia_8.jpg
Jekaterinburg. // Yekaterinburg.

There is not necessarily privacy in these open compartments but the Russian we encountered have been extremely polite. Your bed is your castle and so everyone who wants to share the space for sitting has to ask first. The cutest episode in our journey happened when the lady from Irkutsk (Katjushka from the previous post) woke up early on a cold morning and came to put wool blankets on us while we were sleeping. (Addition afterwards: same lady also offered a ride to our Lake Baikal minibus in Irkutsk. Guess we looked a bit lost in her eyes.)

Trans-Siperia_9.jpg
Aseman kiskan antimet. // Goods at the station kiosk.

Nothing beats tea with a good book and aimless staring of Siberian landscapes through the train window. After hectic spring and summer, my mind is at ease! And last but not least the best advice to Siberia: don’t believe the legends in Google but come to experience this journey yourself!

3 thoughts on “Train travel Siberian style – part two

  1. Hello there! I have wanted to travel the Trans-Siberian Railway for so long, I’m thrilled to be following along as you go and I love your useful information as we are planning to add it to our round the world journey in a few years. Have a great day!

    Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s