Train travel Siberian style – part one

Trans-Siperia.jpg
Sateenkaari horisontissa. // Rainbow on the horizon.

Hey there, in case you are not among the lucky 5 million who understand Finnish, here is a link to the English version below!

Terveisiä Ulan Batorista! Viime viikolla matkustettiin halki Siperian neljässä päivässä Irkutskiin, ja eräänä yönä en saanut unta. Runosuoneni kukki sen verran suotuisasti, että tämä teksti on jaettu kahteen postaukseen.

———

Luin viime vuonna Aamukahvilla-blogin Siperian junamatkasta, ja mainioita reissupostauksia lukiessa tuli polte, että tuonne on päästävä. Kuten usein oon kuullut, “varo mitä toivot tai voit saada sen”. Täällä sitä maataan alapunkassa lakanoiden ja paksun huovan alla. Keitä etees iso kuppi teetä, jotta pääset tunnelmaan meidän matkalle Siperian halki!

Aloitetaan faktakornerilla: Trans-Siperian junarata on maailman pisin (kevyet 9 289 kilometriä) ja nykymuotoinen rata aloitti liikennöinnin 1916. Junarata täyttää siis 100 vuotta tänä vuonna! Junareiteissä on kolme vaihtoehtoa, jotka kaikki aloittavat matkansa Moskovasta: ensimmäinen kulkee Mongolian läpi Pekingiin ja toinen reitti vie Mantšurian läpi myöskin Kiinan pääkaupunkiin. Kolmas matkaa Venäjän toiselle laidalle, Tyynenmeren rannalle Vladivostokiin. Valitsimme Mongolian läpi kulkevan reitin puhtaasti siitä syystä, että tahdomme päästä loikkimaan villeille aroille ja Pekingistä on myös iisimpi jatkaa matkaa eteenpäin.

Trans-Siperia_3.jpg
Rauhallista matkaa. // Peaceful travels.

Matka siis alkoi sateisesta Moskovasta, jossa asemarakennukseen päästäkseen oli kuljettava jos jonkinlaisten turvatarkastusten läpi. Myönnän, että tässä vaiheessa leimasin itteni täyskaheliksi, kun olin ehdottanut kolmanteen eli alimpaan luokkaan menemistä. Venäjällä kulkevissa junaosuuksissa on kolme luokkaa: ruplaruhtinaat matkustavat tietysti ekassa luokassa, suurin osa länkkärituristeista kakkosluokassa ja tavalliset venäläiset ja satunnaiset nuudeleita hotkivat matkailijat, kuten me, sitten täällä alimmassa. Erehdyksessä menin ja googletin ennen junaan astumista, minkälaista karnevaalia täällä olisi tiedossa. Yhtä hyödyllistä kuin flunssan oireiden googlettelu: lopputuloksena on kuitenkin kuumotus kuolemantaudista. Kiitos Youtuben sain nauttia kylmässä hiessä passiivis-aggressiivisen Vladivostokin vangista kumppaneineen, ja luonnollisesti tätä seurasi kaikenlaista kaupunkilegendaa haisevista lasten potista ja vodkaa kiskovista venäläisukoista.

Trans-Siperia_6.jpg
Korttipelejä Juliuksen säännöillä. // Card games with Julius’ rules.

Rauhoituin vasta, kun rinkat oli hinattu junaan ja tapasimme ystävälliset venäläisnaiset, jotka jakoivat kanssamme saman “vaunuosaston”. Naiset olivat matkalla Irkutskiin kuten mekin, ja puhua pajattivat venäjää nopeasti toisilleen ja kaikille ympärillä olleille. Etenkin toista naisista (kutsutaan häntä vaikka Katjushkaksi) huvitti mun venäjän kielen taso, ja hän jaksoi aina aloittaa keskustelun: “Et varmaan ymmärrä, mitä sanon tyttönen, mutta annatko/siirrytkö/autatko…”. Tätä seurasi Katjushkan vimmaiset käsieleet ja kultahampainen hymy.

Kolmannessa luokassa eli platskartnyi:ssa on 54 paikkaa, ja kaksi vessaa junan kummassakin päässä. Onpa joku joskus tätä vaunua kutsunut myös karjavaunuksi, mutta yhtäkään nautaa (tai edes niitä kuuluisia vodkaukkoja) en tällä reissulla bongannut. Avovaunun paikat on jaettu ylä- ja alapeteihin, ja petiryhmiä on erotettu seinillä toisistaan. Matkan alussa provodnitsa eli junan konduktöörileidi jakoi jokaiselle puhtaat lakanat, ja hän on ollut tarkkana junan siisteydestä muutenkin. Matkan ainut slaagi oli tulla, kun kello kaksi yöllä täti moppasi junan käytävää hiljaa kuin aave.

Lisää Siperian junasta seuraavassa osassa, joka tulee uunista ulos 16.9.!

Trans-Siperia_14.jpg
Myrskysää Permissä, Uralilla. // Storm in Perm, Ural Mountains.

Greetings from Ulan Bator! Last week we traveled for four days from Moscow to Irkutsk with the Trans-Siberian train. One night I couldn’t sleep that much so I wrote long text about our trip thus far, which is now separated into two posts.

——–

Last year I read blog stories of from Finnish blog Aamukahvilla (only in Finnish, sorry guys), which revealed the beauties and practicalities of the train journey through Siberia. At that point I felt the eagerness to take this journey myself and one year later, here we are in the lower bunk of the Trans-Siberian train! They say that you have to be careful what you wish for or it might become true, hehe.

Let’s start with the quick facts: Trans-Siberian train railway is world’s longest railway in the world (with the modest 9,289 kilometres to be exact) and it has operated in its current form since 1916. So the railway will have its 100th anniversary this year! There are three options in the routes on Trans-Siberian trains, which all start their journey from Moscow: the first one will travel through Mongolia to Beijing and the second one will follow the train tracks through Manchuria to the Chinese capital as well. The third train route makes a journey all the way to Vladivostok in the Pacific coast of Russia. We chose the route through Mongolia solely because our deepest wish is to jump on the wild steppes of Mongolia and moreover, it’s easier to carry on the journey from Beijing.

Trans-Siperia_5.jpg
Elovenaa! // Finnish porridge!

So the train trip started from rainy Moscow where we had to go through all kinds of security checks before entering the train. I must admit that at this point I was pretty sure that I was completely and utterly mad when I had suggested that we should book the tickets to the third class. There are three classes in the trains that travel through Russia: naturally the moneymakers are traveling in the first class, most of the Western tourists in the second one and ordinary Russians and random budget noodle-eaters, as we, travel in the third class. I made the mistake to Google what should we expect when entering the train and as per usual what comes to traveling and new things, the benefit of it was next to useless. Thanks to the almighty Youtube I had to enjoy the train performances of passive aggressive ex-prisoner & co from Vladivostok, and following this I also found all kinds of stories about children on their smelly potties and Russians drinking incomprehensible amounts of vodka in the train.

I calmed down only after we carried our backpacks into the train and met the friendly Russian ladies who shared the same “compartment” with us. These ladies were traveling to Irkutsk just like us, and they talked Russian as fast as they could to each other and everyone around them. Especially the other lady (let’s call her Katjushka) was amused by my rather crude Russian skills, and every time she engaged with a discussion with us, she started with: “I know you probably don’t understand me lassie, but could you give me / move / help me…”. This was followed with Katjushka’s grand hand gestures and a smile with golden teeth.

trans-siperia_12
Keskittynyttä lukemista. // Intensive reading.

In the third class or platskartnyi as they say in Russian, there are 54 beds and two toilets in both ends of the train. The open compartment train is divided into upper and lower bunks and the bed groups are separated with walls from each other. In the beginning of the train journey, provodnitsa or the conductor of the train (usually women) distributed clean sheets for everyone and she has kept up a strict cleaning policy in the train overall. The only time I almost got a heart attack in the train was at 2am one night, when the conductor lady mopped the compartment corridors quietly as a ghost (in retrospect, my sleeping cycle was pretty bad in the train hehee).

More of the Trans-Siberian train in the next post coming on Friday 16th!

2 thoughts on “Train travel Siberian style – part one

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s