Travel day 1

Nyt se alkaa… nimittäin junamatka Moskovaan! Tänään on syyskuun ensimmäinen päivä, jota oon odottanut sekä innolla että kauhulla. Reput (ja edelliset omistajat) saapui turvallisesti edelliseltä maailmanympärireissulta maanantaina ja odottelevat lähtöä pakattuna ja paperisota todistuksista ja viisumeista on vastoin kaikkia odotuksia hoidettu. Reissu voi viimein alkaa! Tarkoituksenamme on viettää viikonloppu Moskovassa ja hypätä sitten junaan Siperian halki. Toivon, että tällä kertaa tullivirkailijat on vähemmän kuumottavia kuin matkalla Pietariin muutama vuosi sitten (siinä missä suomalaiset tullivirkailijat toivottelivat iloista turreilua Venäjän eurooppalaisimmassa metropolissa, venäläisille tuli tarjota seikkaperäinen selostus matkan tarkoituksesta, budjetista ja lääkityksestä. Se on osa heidän työtään, mutta meinas ensikertalaisella tutista puntit yksin Allegrossa). En tiedä yhtään, mitä tuleman pitää, mutta Hulion sanoin “pian se selviää”!

Risteyksessä. // Crossroads.

So now it begins… Our train journey to Moscow! Today is the first day of September, which I have waited with excitement and anxiety. Our backpacks (and the previous owners) arrived safely from their previous RTW trip and now they’ve been packed to wait for their next travels and against all odds I actually managed to get all certificates and visas. So finally the journey can begin! Our intention is to spend the weekend in Moscow and then hop on a train to Siberia. I truly hope that this time the Russian customs officers will not be as tough and fearsome as in my previous trip to St. Petersburg (whereas the Finnish customs only wished happy sightseeing in the most European metropole in Russia, the Russian custom officers demanded detailed explanations of the budget, medication and itinerary of my trip. It’s part of their job but as a first-timer in Russia and alone in the train, this questioning took me by a surprise.). I have no idea what will come or happen in the next few days, but as Julius said, we’ll “figure it out soon enough”!

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s